03.05.2024, 10:28

Dokuz Eylül Üniversitesi: Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün Dönemi’nin Yönetimsel Açıdan İncelenmesi
(Gelişmeler, İlerlemeler ve Yenilikler) (6 Ağustos 2008 – 12 Ağustos 2016)

Prof. Dr. M. Şerefittin Canda
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Emekli Öğretim Üyesi, İnciraltı-İzmir

I. GİRİŞ ve AMAÇ
1. Giriş

Cumhuriyetin 1. yüzyılını geçip, 2. yüzyılına başladığımız bu dönemde, Türkiye üniversitelerinin gelişim ve çağdaşlaşma tarihine bakacak olursak, Cumhuriyet ve öncesindeki eğitim ve siyasi tarih ile koşut olduğu görülür.

Avrupa ülkeleri özellikle İngiltere, Fransa, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerin eli sürekli bu coğrafyada olmasına karşın, her nasılsa, Türk toplumunun ve üniversitelerin çağdaş eğitime geçmesi, çok yavaş ve sancılı olmuştur.

Bu nedenle, içinde yaşadığı topuma yenilikler, yeni görüşler, yeni buluşlar, çağdaş dünya ile eş zamanlı bilgiler ulaştırması, ekonomik ve sosyal alanda ilerlemeye, toplumun refahına katkı ve liderlik yapması gereken üniversitelerin, güncel düzeyini incelerken, geçmişten günümüze, sürekli değişen yasal aşamalardan geçildiği görülmektedir.

Örneğin, II. Mahmud’un Mart 1827’de Osmanlı Tıp Okulunu açmasından bugüne dek, 200 yıldır uygulamaya giren üniversite yasaları, Cumhuriyet döneminde 6 kez değişmiştir: 1924, 1933, 1946, 1960, 1973, 1981 (Tablo I).

Tablo I. 14 Mart 1827’den günümüze dek, yaklaşık 200 yıldır Türkiye’de uygulamaya giren üniversite yasaları.

Türkiye’de, özellikle son 200 yıl içerisinde, matbaanın geç gelmesinin eksikliğini gidermek ve eğitimin ilerlemesini sağlamak için çok çalışılmış, çağdaşlaşmada bazı ilerlemeler sağlamış ise de, yeterli başarıya ulaşılamamıştır.

Sonuçta, Osmanlı Devleti dağılmış, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş (29 Ekim 1923), eğitim, kültür, bilim, sağlık, ekonomi ve demokrasi kültürünün gelişmesi için çaba gösterilmiş, çağdaşlaşma yolunda önemli adımlar atılmıştır.

Bulaşıcı Hastalıklar, Çocuk Ölümleri ve Cehalet

Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte, başta Anadolu’daki “Bulaşıcı Hastalıklar, Çocuk Ölümleri ve Cehalet” ile zorunlu olarak savaşırken, toplumun her kesiminin eğitim ve kültürünün, üniversitedeki eğitim ve öğretiminin ilerletilmesi, yaygınlaştırılması için de yokluklar içinde çalışmıştır.

Bu dönemde Atatürk’ün çevresinde, örneğin, Dr. Reşit Galip Baydur (Milli Eğitim Bakanı), Dr. Refik Saydam (Sağlık Bakanı, Başbakan) vb tıp doktorlarının görev yaptığı görülmektedir.

Atatürk’ün 1933 Üniversite Reformu

Atatürk döneminde, Üniversite reformunun yapılması, Almanya’dan kaçan, çoğu Musevi asıllı Alman Bilim İnsanlarının İstanbul Üniversitesi ve Tıp Fakültesinde görev alması, kimi sorunlar aşılarak, üniversitelerde eğitim ve öğretimde gerçekleşen bu gelişmelere, kimileri “Türk Rönesansı” adını vermiştir.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, bu dönemde, Avrupa’da izlenen saygın bilimsel bir kaynak olmuştur.

1933 Üniversite Reformu ile sağlanan bu olumlu gelişmelere karşın;

1932’de, İsveç Nobel Komitesi’nce, İstanbul’dan “Nominator” seçilen ve

“gastrointestinal dizgede en etkili sekretin salınım yerinin, duodenumun derin mukoza tabakası olduğunu” bulan
Prof. Dr. K. Cenap Berksoy’u Nobel Ödülü’ne aday gösteren,

Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar’ın 1933’de üniversite dışında kalması üzücü olmuştur.

(Canda MŞ. Turkish Medical Pathology History. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2022;486.)

Cumhuriyet döneminde Üniversite Yasası 6 kez değişmiştir

Yeni gelişmeler karşısında, üniversite yönetiminde yaşanan güçlükler nedeniyle, 100 yıllık Cumhuriyet döneminde Üniversite Yasası 6 kez (1924, 1933, 1946, 1960, 1973, 1981) değişmesine karşın, Çağdaş Dünya’nın gerisinde olduğumuz da bir gerçektir.

1999’dan beri Avrupa ülkelerinde uygulanan Avrupa Üniversite Reformu’nun iyice dikkate alınması kaçınılmazdır.

Nitelikli ve Entelektüel Öğretim Elemanları

Güncel olarak, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerdeki üniversiteler dışında, hemen tüm illerde üniversiteler kurulmuş olması önemli bir gelişmedir.

Üniversitelerin, nitelikli ve “entelektüel” öğretim elemanları ile çağdaş dünya ölçüsünde, “laik, demokratik” ve “sağlıklı iletişim” kurulabilen bir evrende eğitim öğretim yapması da bilimsel bir zorunluktur.

Aşırı Merkeziyetçi Yasalar

Üniversitelerin, “aşırı merkeziyetçi” yasalar ile yönetildiği dönemlerde, üst yönetimin başarısında, maddi olanaklar ölçüsünde, görevlilerin entelektüel düzeyi, liyakati, yeterliği, vizyonu da önemlidir.

Üniversite iç ortamının sağlıklı, adaletli, üretken ve verimli bir biçimde yürütülmesinde yaşamsaldır.

Bu bağlamda olmak üzere, Türkiye’nin büyük, ulusal ve uluslararası alanda değer üreten, önemli üniversitelerinden birsi de “1979-2011 döneminde” ve kuruluşunda görev yapmış olduğum Dokuz Eylül Üniversitesidir.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin gelişim tarihinde; üst yönetimde, başarılı işlerine tanık olduğum, kurucu Rektör Prof. Dr. Ömer Yiğitbaşı ve birçok bilim insanı görev almış, emek vermiş, değer katmış, “harmoni” içinde çalışmıştır.

Bu makalede, Dokuz Eylül Üniversitesi tarihinde, “özgün bir dönemi” simgeleyen, 2008-2016 dönemi, yani Prof. Dr. Mehmet Füzün (Fotoğraf 1)’ün Rektörlük dönemi incelenecektir.

Çünkü;
a) Durumun saptanması,
b) Gerçekleşen işlerin,
c) Ulaşılan hedeflerin belgelenmesi,
d) Geleceğe ışık tutması,
e) Topluma umut vermesi açılarından önemlidir.

Fotoğraf 1. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 5. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün (6 Ağustos 2008 – 12 Ağustos 2016).

Bu dönemi daha iyi anlayabilmek için, 7 Ağustos 2008 günü, Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün, göreve başlarken, söylediği sözlerini dikkate almak uygun olur:

“Dokuz Eylül Üniversitesinde maalesef, hiçbir rektörü direkt olarak suçlamıyorum,

‘Rektör yandaşları’ ve ‘Ötekiler’ ayrımcılığı oldu.

Böyle bir tablo gelişti.

DEÜ’nün en büyük sıkıntısı budur.

Benim temel görevim bu sıkıntıyı sona erdirmektir.

Bunu başardığımız takdirde, iç barış geldiği takdirde, DEÜ gerek bilim alanında, gerek hizmet alanında, gerek araştırma alanında temel görevlerini çok daha iyi bilecektir.

Evrensel bilimsel platformlarda yarışacak durumda olacaktır.”

(Coşkun N. ‘Köşk ayarı’ şok yarattı”. Milliyet, 07.08.2008) (https://www.milliyet.com.tr/ege/kosk-ayari-sok-yaratti-975547)

Küçük Kopartmanlar Demokrasisi ve “Kutsal Üniversite Bürokrasi Çarkı”

Gerçekten, aşırı merkeziyetçi YÖK yasasının etkisi ile, bir çok üniversitede olduğu gibi, DEÜ’de de, geçmiş kimi yönetsel dönemlerde de oluşan ve sosyolojide “küçük kopartmanlar demokrasisi” adı verilen durum gelişmiştir.

Kimi öğretim üyelerinin, kendi aralarında “kapalı” kümelenmeler oluşturması, “bağımsız bir erk ve entelektüel” olması beklenen öğretim üyelerinin; “delege” niteliği kazanmasına, “benzeş” olmasına, “aykırı düşüncenin” dışlanmasına, özellikle “özlük hakları” ile ilgili “gerekçesiz” kararlar alınmasına, sonuçta, “yönetime” ve “oylamaya saygının yitirilmesine”, giderek “kutsal üniversite bürokrasi çarkı” oluşmasına yol açtığı görülmüştür.

“Bilimsel erkin ve kutsal adalet duygusunun” zedelenmesi ile ardışık olumsuz gelişmeler, sorunlar yaşanmıştır.

Anabilim Dallı Kurulları, “tek sese” dönüşmüş, “bilimsel ve akademik erk, özlük haklarına saygı” aranır olmuştur.

Buna karşın, toplumda “açık rejim” ve “demokrasi kültürü” geliştikçe, bu tür “sığ” ve “çağ dışı” düşüncelerin de aşılacağının bilimsel bir gerçek olduğunu da bilen pek çok entelektüel öğretim üyesinin bulunduğu görülmüştür.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün, söylevlerinde, dikkati çeken bir başka ilginç vurgu da, “adalet” konusudur.

Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün, belirtilen bu koşullarda başlamış olduğu DEÜ Rektörlüğü görev dönemini; gerçekleşen değişimi, projeleri, öğretim üyelerinin özlük hakları ile ilgili çalışmalarını, üniversite içi ve dışı topluma güncel ve gelecekteki olası etkilerini, gerçekleşen etkinlikleri, yansımalarını, ana çizgileriyle incelemek yerinde olacaktır.

(Canda MŞ. ‘2000 yılına doğru YÖK ve üniversitelerimiz. İmage Basımevi, İzir, 1997;50.)
(Canda MŞ. Turkish Medical Pathology History. Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2022;486.)

Ege Bölgesinin, Tıp Tarihindeki Önemi

İzmir, Ege Bölgesi ve Anadolu; antik çağlardan günümüze uygarlığın, kültürün, sanatın, tıbbın, felsefenin ve demokrasinin beşiği olagelmiştir.

Antik çağın en önemli Asklepionları Ege Bölgesi’ndedir.

Bunlardan;
. İzmir (Smyrna) Asklepionu,
. Bergama (Pergamon) Asklepionu ve
. Efes (Ephesus) Askelepionu İzmir’in sınırları içindedir.

Örneğin Bergama Asklepionu; bin yıl boyunca (İÖ 5. yy – İS 5. yy), dünyanın her yerinden gelen hastaları iyileştiren, özellikle ruh hastalarının sağaltımında öne çıkan bir merkez ve sağlık yurdudur.

Bergama’da bulunan Allianoi (İÖ2. yy – İS 2. yy) “Sağlık Tanrısı Asklepios”’un yurdu olarak bilinir.

İzmir’de Diana (Halkapınar) Hamamları ve Agamemnon (Balçova) Kaplıcaları antik çağdan bu yana, sağlık alanında kullanılmaktadır.

Antik Çağ’ın ünlü kütüphaneleri ve İzmir’in simgesi olan;

Bergama Kütüphanesi (İÖ 2. Yy) (Kral I. Attalos: İÖ. 281-133) (Fotoğraf 2) ve

Efes-Celsus Kütüphanesi (İS 110-135) (Fotoğraf 3), de İzmir’in kültürel temelinde yer almaktadır.

(Canda MŞ. Smyrna Asklepionu’ndan Günümüze: Türkiye’de Çağdaş Tıp ve DEÜTF’nin Kuruluşu. Ajansbakırçay, 01.01.2024.)

Bu nedenle, İzmir’de özellikle ‘tıp’ alanındaki olumlu gelişmeler ve yeni kuruluşlar, bu büyük tarihsel ve kültürel ekolojik çevrenin ve kalıtın (mirasın) üzerinde kurula gelmektedir ve yeniliklere çok açıktır.

İzmir Tıp Fakültesi (1 Mart 1978)’nin de içinden çıktığı Ege Üniversitesi 20 Mayıs 1955’de kurulmuş, 27 yıl sonra Dokuz Eylül Üniversitesi; 20 Temmuz 1982’de kurulmuştur.

Böylece, 1 Mart 1978’de kurulan İzmir Tıp Fakültesi, 20 Temmuz 1982’de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi adını almıştır.

Fotoğraf 2. Bergama Kütüphanesi. https://www.worldhistory.org/image/14298/ancient-library/

Fotoğraf 3. Efes Celsus Kütüphanesi. https://www.kulturportali.gov.tr/portal/celsus-kutuphanesi

Avrupa Üniversite Reformunun önemi

1999’da başlayan Bologna süreci, Avrupa Üniversite Reform çalışmaları, dünyadaki yenilikler olan teknoloji, “dijital devrim” ile birlikte gelişimini sürdürmüş, Türkiye’de YÖK ve Üniversiteler bu çalışmalara katılmıştır.

Bu yeniliklerin, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kuruluş yılları ile eş zamanlı olması, öğretim üyesi niteliği, akademik kadroda, Y ve Z kuşağının kendine yer bulmaya başlaması, Üniversitenin ivme kazanmasında önemli etkenlerdir.

Avrupa Üniversite Reformu güncel hedeflerini ortaya koyan kavramlardan bazıları

Akreditasyon “accreditation”- denklik,

Saydamlık “transparency”- açıklık,

Kompetens “competence”- yeterlik, yeterlilik,

Rekabet “competition” – yarışma, rekabet,

Mobilite “mobility” – hareketlilik, devinim,

Multiplisite “multiplicity”- çokluk, çoğulculuk,

Multisentrisite “multicentricity”- çok merkezli, çoğul merkezli, çok odaklı

Multidisipliner “multidisciplinary”, birden çok disiplini, bilim dalını kapsamı içine alan,

Innovasyon “innovation”- yenilik, yenilikçilik,

“Invention”, “inventive” – buluş, buluşçu,

Üçlü döngü (eğitim) “three cycle”: ön lisans – lisans – yüksek lisans / doktora,

Avrupa Kredi Transfer Sistemi “European Credit Transfer System, ECTS”,

Harmonizasyon“harmonization”-ahenk-uyumlaştırma, farklılıkların uyumlu birliği, “orkestra uyumu”

Entellektüel “intellectuel”- gelişme,

Yaşam boyu öğrenme- “lifelong learning”, “LLL”,

İçinde yaşadığı toplumun sorunlarını çözme /çözüm üretme görevi, sorun çözümü,

Girişimcilik “enrepreneurship”

E öğrenme, uzaktan öğrenme “distance education”, “European Distance Education Network, EDEN”

Üniversite-sanayi işbirliği,

”Geleceğin üniversiteleri”, “yeni kuşak üniversiteler” kavramı,

Teknopark, Silikon Vadisi, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), T. Gelişt. Merkezi (DTM), Duvarsız T. İnkübatörleri (DTİ).

Canda MS. Avrupa Üniversite Reformu. Medimagazin [427 – 13.04.2009 Pazartesi]. https://www.medimagazin.com.tr/authors/mserefettin-canda/tr-avrupa- universitereformu-72-98-1993.html
Canda MS. Avrupa Üniversite Reformu İle İlgili Güncel Çalışmalar. Medimagazin [435 – 08.06.2009 Pazartesi]. https://www.medi magazin.com.tr/authors/mserefettin-canda/tr-avrupa-universite-ref. guncel-calismalar-72-98-2070.html
Canda MS. Geleceğin Üniversiteleri-I. Medimagazin [456 – 09.11.2009 Pazartesi]. https://www.medimagazin. com.tr/authors/ mserefettin-canda/tr-gelecegin-universiteleri I-72-98-2191.htm.
Canda MS. Geleceğin Üniversiteleri-II. Medimagazin [460- 14.12.2009 Pazartesi]. https://www.medimagazin.com.tr/authors/ mserefettin-canda/tr-gelecegin-universiteleri II-72-98-2237.html
II. GELİŞMELER
1. Teknoparklar ve “Bilimin Finansmana Dönüşümü”

Dünyadaki ileri ülkeler, uygarlık ve kalkınma yarışında, eğitim, öğretimin dışında, üniversitedeki bilimsel araştırma ve yeni buluş potansiyelini sanayi ile işbirliği yaparak, yeni teknolojiler kullanarak, “bilimsel üretimi – patentleri – finansmana dönüştürmek, içinde yaşadığı toplumun sorunlarına çözüm üretmek için” çalışmaktadır.

Günümüzde Türkiye açısından, genç ve nitelikli eğitimli insan gücünü, dünya ile eş zamanlı, üretime yöneltmek için; üniversitelerin öncü çalışmalar yapması, yeni teknolojileri kullanması, bilimsel üretimin “finansmana” dönüştürülmesi için çalışması kaçınılmaz görevidir.

Dünya bu konuya o kadar önem vermiştir ki, “informal” eğitimli kimseleri, yaş almışları, genç göçmenleri bile, “formal” eğitimden geçirerek, yeni teknolojilere uyum sağlamak için çalışmaktadır.

Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde; Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, “daha çok geç kalınmadan”, İzmir ve Ege Bölgesi için; Teknoparklar ve bilimin finansmana dönüşümü alanında, önemli girişimlere liderlik yaptığı görülmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe ve İnciraltı’na Teknopark Kuruyor (10 Mayıs 2012)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe ve İnciraltı (Sağlık) Yerleşkelerinde iki ayrı alanda kurulacak Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi‘nin Kurucu Heyet Protokolü, DEÜ Rektörlük Senato Salonu’nda törenle imzalandı.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve teknoparklarla bölgedeki kuruluşların araştırma, geliştirme alanında gerek duyduğu altyapı ve üstyapı oluşturarak, üreticilerin ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücü desteklenecektir”.

Rektör Prof. Dr Mehmet Füzün ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan (1947- 22 Şubat 2024)’ın imzaladığı protokoller, Tınaztepe’deki yaklaşık 18 bin m2 alan ile İnciraltı Sağlık Kampsünde bulunan yaklaşık 11 bin m2 alanı kapsıyor (Fotoğraf 4).

Rektör Prof. Dr. Füzün, teknoparkların önemini belirterek şunları söylemiştir:

“Üniversiteler, eğitim yapmanın yanında bilgi üretmek zorundadır. “

“Üçüncü kuşak üniversitelerin farkı, ürettikleri bilgiyi ticarileştirmeleridir.

“Üniversite girişimci olmak zorundadır.”“Teknoparklar girişimciliğe önemli hizmetler yapacaklardır.”
https://www.haberler.com/yerel/deu-tinaztepe-ve-inciralti-na-teknopark-kuruyor-3608141-haberi/
https://www.gazeteses.com/deu-tinaztepe-ve-inciraltina-teknopark-kuruyor

Fotoğraf 4. DEÜ Tınaztepe ve İnciraltı (Sağlık) Yerleşkelerinde kurulacak Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin Kurucu Heyet Protokolü, DEÜ Rektörlük Senato Salonu’nda, Rektör Prof. Dr Mehmet Füzün ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan tarafından törenle imzalanmıştır (10.05.2012).

DEPARK (Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.) 3 OCAK 2013 tarihinde resmen kurulmuştur.

DEPARK bünyesinde;

Türkiye’nin ilk Sağlık Temalı Teknoparkı, ilk binası Zeytin (Sağlık Yerleşkesi, Balçova) 12 Mart 2014 günü,

Çok Amaçlı Teknopark Alfa Binası (Tınaztepe) 26 Mayıs 2014 günü,

Beta Binası (Tınaztepe) 16 Aralık 2015 günü törenlerle açılarak hızla hizmete girmiştir (Fotoğraf 5).

DEPARK, sanayi, kamu kurumları, üniversiteler ve diğer araştırma altyapılarının Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını aynı ortamda yürüttüğü, aralarında bilgi ve teknoloji aktardığı, akademik, ekonomik ve sosyal yapıyı bütünleştirdiği bir ekosistem olup, 2013 yılında 14 katılımcıyla kurulmuştur.

DEPARK ortaklarından, %77,33 hissesi Dokuz Eylül Üniversitesi’ne aittir.

Türkiye’nin İlk Uzman Sağlık Teknoparkı DEPARK, sağlık alanında yeni projelere ve işbirliğine açık, vizyonu inovasyon üzerine kurulmuş bir teknoparktır.

DEPARK, Ar-Ge ve inovasyon ikliminin gerektirdiği yenilikçi ortamı ile geliştirilen teknolojilerin ulusal ve uluslararası pazarlanmasında gerek duyulan hizmetleri sağlamanın yanı sıra, TÜBİTAK “1513-Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Projesi’ni” (DETTO) de yürütmektedir.

Bu proje, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin önemli projesidir (https://dokuzeylultto.com/).

Fotoğraf 5. Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. (DEPARK), yeni ana binası Zeytin, 08.03.2014.

“Uyuyan devin uyandırılması”

Atılan bu ilk adımların ve kurulan sistemin, üst düzeyde çalışması, görünür ve topluma yansıyan başarı öyküleri elde etmesi, toplumun yüksek “moral-motivasyon” kazanması, İzmir ve Ege Bölgesi için ‘uyuyan devin uyandırılması’ anlamını taşımaktadır.

Bundan sonraki aşamalarda, özellikle yeni yöneticilerin;

“gençlerin bilimsel ve teknolojik alanda lisans, yüksek lisans, doktora, girişimcilik, patent ve finansman eğitimi alması” ve bunun için, “güven-huzur ortamı” sağlamak amacıyla gösterecekleri yoğun çabalar önemlidir.

Ayrıca hükümetin bu konudaki vizyonu, maliyenin yatırımları, yeni açılımlar, yeni özendirici yasalar ve özelikle dış dünyaya yönelik bağlantılar için sağlanacak destekler ve olanaklarla da yakından ilgilidir.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan birçok yeni ve önemli işlerden, kanımca en önemlilerinden birisi, teknoparkların kurulması erkinin gösterilmesi ve bu alanda liderlik yapılmasıdır.

2. Biyotıp ve Genom Merkezi / Enstitüsü

Önceki dönemde yapımı başlayan ve Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde yapımı sürdürülen İleri Biyomedikal AR-GE Merkezi, Kalkınma Bakanlığı’nın katkıları ile yapılmıştır (Fotoğraf 6).

2014 yılında İzmir Biyotıp ve Genom Uygulama ve Araştırma Merkezi adını alan kuruluş, 9 – 11 Eylül 2015’de gerçekleşen Bilimsel Program ile açılmış, bugün de Dokuz Eylül Üniversitesi Biyotıp ve Genom Merkezi (Enstitüsü) adı ile çalışmaya başlamıştır. İzmir için yeni bir açılım olan bu kuruluş, Dokuz Eylül Üniversitesi ve doğal olarak Tıp Fakültesi’nin “Bilimsel Çekim Merkezi” olmasına katkı yapmıştır.

Açılış törenine, 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan, Prof. Dr. Aziz Sancar (ABD Kuzey Carolina Üniv) da katılmıştır.

Fotoğraf 6. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün AR-GE ve Teknopark ile ilgili görüşleri. Yeni Asır (Sarmaşık) 19 Şubat 2013.

3. Dokuz Eylül Üniversitesi Kemik, Kıkırdak, Doku Bioteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

https://www.ajansbakircay.com/turkiyede-bir-ilk-izmir-kas-iskelet-doku-muhendisligi-sempozyumu-makale,2396.html
https://tr:wikipedia.org/wiki/Dokuz_Eyl%C3%BCL_%C3%9Cniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yeni kurulan (14.04.2011/27905), DEÜ Kemik, Kıkırdak, Doku Bioteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi için Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu şunları söylemiştir: “DEÜ Kemik, Kıkırdak, Doku Bioteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurucusuyum, henüz Türkiye’de başka örneği bulunmuyor.” “Yüksek Lisans ve Doktora Programları vardır” (Fotoğraf 7).

(Multidisipliner, gençleri bilime yönlendiren, “arı” gibi çalışan araştırma merkezi “24 Tem 2023/32258” de kapatılmıştır.)

Fotoğraf 7. Aylin Kara, Bora Uzun, Prof. Dr. Bülent Yardımoğlu, Buğra Hüsemoğlu, Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, Dr. Efe Kemal Akdoğan, Doç. Dr. Ahmet Karakaşlı, Fatih Ertem, Dr. Selahattin Aydemir.

4. Avrupa Birliği (AB) Eğitim Sistemi İçinde Yer Alınması

a. ORPHEUS: DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü ORPHEUS (Organisation for PhD education in Biomedicine and Health Science in the European System) Doktora etiketini almıştır (08.10.2015) (Fotoğraf 8)

Fotoğraf 8. Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ORPHEUS (Organization for Phd education in Biomedicine and Health Science in the European System) Doktora etiketini almıştır (02.10.2015).

b. DEÜ Hemşirelik Doktora Programı ORPHEUS etiketini almıştır (2015-2016)

2015’den sonra, doktora programına başlayan öğrenciler

– ORPHEUS etiketi ile diplomaları alacak
– Avrupa ülkelerinde kabul edilecek,
– kolaylıkla doktora sonrası çalışma izni alıp, iş bulacaktır.

c. ECTS etiketi: DEÜ ve Tıp Fakültesi Avrupa Birliğinde uygulanan ECTS etiketi almıştır

d. Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS-ECTS) Uygulama Yönergesi (DEÜ Senato kararı; 20.08.2013, 415/10 sayı).

e. Erasmus Programı: DEÜ Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Hareketliliği Yönergesi

5. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Servisi, Yenilenerek Törenle Açılmıştır (26 Mayıs 2014)

İnciraltı Sağlık Yerleşkesi’nde kanser hastalarına şifa dağıtan Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı bünyesindeki yataklı servisin fiziki koşulları iyileştirildi, yenilendi, 11 olan yatak sayısı 19’a yükseltildi.

Poliklinik ve yataklı servis hizmetlerini yürüten ve

Kemoterapi Ünitesi’nde ayaktan tedavileri uygulayan Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’ndaki yenilenme,

Çalışanlara ve kanserli hastalara moral veren bir ortam sağlamıştır (Fotoğraf 9).

Fotoğraf 9. Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi Başhekimliği’nin yenilediği kliniğin açılışı, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, Genel Sekreter Prof. Dr. Can Karaca, Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas, Tıbbi Onkoloji BD Başkanı Prof. Dr. İlhan Öztop, Prof. Dr. Nur Olgun, Tıbbi Onkoloji BD kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Cavit Çehreli, Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar, Baş Müdür Tevfik Eser, akademisyenler, sağlık çalışanları katılmıştır.

(https://www.haberhurriyeti.com/haber/3325263/deu-hastanesi-tibbi-onkoloji-servisi-yenilendi).

Tıbbi Onkoloji BD Başkanı Prof. Dr. İlhan Öztop, “her yıl 1500’ü yeni olmak üzere 30 bin hastaya” hizmet verildiğini belirterek şöyle konuştu:

“Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı 1991 yılında, ilk Başkanımız Prof. Dr. Cavit Çehreli‘nin önderliğinde, Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı olarak kuruldu, 2006 yılından sonra Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı adını aldı.”

“Yıllık 30 bin hastanın 12 bini kemoterapi biriminde, 11 yataklı servis bölümünde olmak üzere, yılda 600 hasta sağaltım görmektedir.”

“Bu yoğun hasta sirkülasyonu içinde yatak kapasitemizi artırırken, fiziki alanların da daha konforlu olmasından memnuniyet duyuyoruz.”

“Bugünlere gelmemizde emeği geçen;

Prof. Dr. Cavit Çehreli (Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Kurucusu) ile

Prof. Dr. Ertan Özdemir,

Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar,

Prof. Dr. Uğur Yılmaz,

Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas ve

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün Hocalarımıza’e teşekkür ediyorum.”

6. Göz Kliniği ve Poliklinikleri, Teknolojisi Yenilenerek Hizmete Açılmıştır (18. 01. 2014)

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, ilk olarak İzmir Tıp Fakültesinin, İzmir Belediye Hastanesi’ndeki çalışma döneminde, Prof. Dr. Güray Çıngıl tarafından 1979 yılında kurulmuş ve 1983 yılında İnciraltı yerleşkesine taşınmıştır.

Güncel olarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde, günde ortalama 300 hastaya hizmet veren Göz Hastalıkları Polikliniği, makine parkı ve fiziki alanları yenilenerek törenle hizmete açılmıştır (18. 01. 2014) (Fotoğraf 10).

Acılaş töreninde, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Türkiye’nin göz bebeklerinden biri olan hastanelerinin dünya ölçeğinde yarışabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu belirtmiştir.

(https://hurseda.net/saglik/73712-izmir-de-gogus-cerrahisi-ve-geriatri-bilim-dali-yenilendi.html)

Fotoğraf 10. Çağdaş görüntüsü, öğretim üyeleri ve uzman hekimleri ile Türkiye’nin gözde merkezleri arasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği’nin yenilenme açılışı; DEÜ Göz Hast AD Başkanı Prof. Dr. Hakan Öner ve ilk başkan Prof. Dr. Güray Çıngıl’ın ev sahipliğinde yapıldı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, MKÜ önceki Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Rektör Yard Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Murat Özgören, G Sek Prof. Dr. Can Karaca, Dekan Prof. Dr. Tülay Canda, Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas, öğretim üyeleri, çalışanlar katılmıştır.

7. Radyasyon Onkolojisi AD’nda Yeni Teknolojiler Hizmete Girmiştir (Hedefe odaklı kanser tedavisi ve Robotik görüntüleme, Truebeam STx) (28 Mart 2014) (Fotoğraf 11).

Fotoğraf 11. Radyasyon Onkolojisi AD’nda yeni teknolojiler hizmete girmiştir (Hedefe odaklı kanser tedavisi ve Robotik görüntüleme, Truebeam STx) (28 Mart 2014). Prof. Dr.İlknur Bilkay Görken, Prof. Dr. Hilmi Alanyalı, Prof. Dr. Fadime Akman, Doç. Dr. Zümre Arıcan, Y.Doç. Dr. Oğuz Çetinayak.

8. Patoloji AD Yenilendi, Moleküler Patoloji Laboratuvarı açıldı (Mayıs 2014)

“Tanı ve Tedavide Önemli Moleküler Patoloji Ünitesi Hizmete Girdi”

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD’nda açılan yeni laboratuvarda, tanısal özellik taşıyan cihazların bulunduğu yeni sistem ile sağaltıma yönelik olarak, 8 saat içinde hızlı sonuç alınabildiği belirtildi.

Sadece bölgemiz değil Türkiye için önem taşıyan yeni birimin açılışı (Fotoğraf 12);

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün,

Patoloji Anabilim Dalı’nın Kurucu Başkanı ve duayen Öğretim Üyesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. M. Şerefettin Canda,

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda,

Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas,

Başhekim Yardımcıları,

Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, öğretim üyeleri, personelin katıldığı törenle açılış yapıldı.

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/46-hastanemizden-haberler/199-tani-ve-tedavide-onemli-molekuler-patoloji-unitesi-hizmete-girdi.html)

Fotoğraf 12. Patoloji ABD Laboratuvarları yenilenmesi, Moleküler Patoloji Laboratuvarı açılış töreni (Mayıs 2014). Prof. Dr. Tülay Canda, Doç. Dr. Mehtat Ünlü, Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. Erdener Özer.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Patolojinin tıpta zor ve önemli dallardan olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Üniversite yıllarında en zor iki dersler Patoloji ve Çocuk Bilim Dalı idi.”

“Patolojinin önemini yurtdışındaki deneyimlerimde daha iyi anladım. Olmazsa olmaz bir Bilim Dalı. Bu alanda kurumumuz ne kadar gelişse azdır. Ümit ediyorum bu ivme ile daha büyük başarılara imza atacaksınız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, hayırlı olsun”.

DEÜTF Patoloji AD’nın kurucu Başkanı Prof. Dr. M. Şerefettin Canda “bölüm olarak tarihi bir gün yaşıyoruz” dedi ve şöyle konuştu:

“DEÜTF Patoloji AD’na Tülay Canda ile birlikte 1979’da geldik, kurucu olduk. O günden bu güne DEÜTF Patoloji AD’na emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

“Sağlam temeller üzerinde kurulmuş bir bölümüz. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Mehmet Füzün’e de çok teşekkür ediyorum.”

Dekan Prof. Dr. Tülay Canda,

“Bu yeni dönemde, Patolojinin tüm mekânsal açıdan, araç gereç, kadro açısından gelişimi Rektörümüzün Sn. Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün desteği ile oldu. Büyük bir onarım geçirdi.”

“Uzun, masraflı bir süreç oldu. Amacımız, hocalarımızın daha konforlu ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır. Bütün akademik kadrolarımız verildi. Laboratuvar donanımlarımız çağdaş teknolojiyi ülke bazında yakaladı ve geçti.”

“Ekibimiz genç ve özverili. Türkiye’de bildiğim en hızlı en doğru rapor çıkaran tek merkez.”

“Özelde bile böyle bir hizmet verilemiyor.”

“Raporlar günü gününe çıkıyor. Koşullar ne olursa olsun amacımız hastanın işini aksatmadan yapmak.”

“Rektörümüz Sn. Prof. Dr. Mehmet Füzün’e,

Başhekim Prof. Dr. Refik Mas’a ve

Prof. Dr. Erdener Özer’e girişimleri için teşekkür ediyorum”.

“Yakın gelecekte Moleküler Patoloji Bilim Dalı olarak YÖK tarafından da onanacağına inanıyorum. Herkese çok teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

9. Türkiye’nin Merkezi Tek Multidisipliner Endoskopi Birimi, Yenilendi, Hizmete Açıldı (28. 1. 2015)

“Türkiye’nin Merkezi Tek Endoskopi Ünitesi DEÜ Hastanesi’nde Yenilenerek Hizmete Açıldı”

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/46-hastanemizden-haberler/200-turkiye-nin-merkezi-tek-endoskopi-unitesi-deu-hastanesi-nde-yenilenerek-hizmete-acildi.html)

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Başhekim Prof. Dr. M. Refik Mas’ın katkısı ile yapılan modernizasyon sonrasında;

Gündüz Hastanesi içerisinde yer alan Endoskopi ve Bronskoskopi Ünitesi’nin

Daha önce 4 olan işlem oda sayısı 8’e yükseltildi,

Endoskopi ve Bronskoskopi cihazları üst modelleri ile geliştirildi,

Uluslararası standartlara uygunluk sağlandı.

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas,

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atalay Arkan,

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç,

GE Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hale Akpınar ve

Pediatrik GE Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene;

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün,

Üniversite üst yönetimi,

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda,

Başhekim Vekili Prof. Dr. Yücel Arısoy,

En yeni teknik tıbbi cihazları DEÜ Hastanesine sağlayan Jun Higuchi Japon Fujifilm’in Türkiye Başkanı,

Ege Üniversitesi’nden Emekli Prof. Dr. Hanefi Çavuşoğlu, öğretim üyeleri ve çalışanlar katıldı (Fotoğraf 13).

Fotoğraf 13. Türkiye’nin Merkezi Tek Multidisipliner Endoskopi Birimi, yenilenmiş, törenle hizmete açılmıştır (28 Ocak 2015) Prof. Dr. Hanefi Çavuşoğlu, Prof. Dr. Hale Akpınar, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. İlkay Şimşek, Prof. Dr. Oğuz Kılıçoğlu, Ömer Selahattin Topalak Prof. Dr. Yücel Arısoy.

Fotoğraf 14. “Türkiye’nin Merkezi Tek Endoskopi Ünitesi DEÜ Hastanesi’nde Yenilenerek Hizmete Açıldı”

10. İzmir’de Göğüs Cerrahisi ve Geriatri Bilim Dalı Yenilendi (21.03.2013)

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/46-hastanemizden-haberler/200-turkiye-nin-merkezi-tek-endoskopi-unitesi-deu-hastanesi-nde-yenilenerek-hizmete-acildi.html )

(https://hurseda.net/saglik/73712-izmir-de-gogus-cerrahisi-ve-geriatri-bilim-dali-yenilendi.html)

Dokuz Eylül Ü Tıp Fakültesi’nde 2002 yılından bu yana hizmet veren Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı ve 1,5 yıl önce kurulan Geriatri Bilim Dalı Poliklinikleri yenilenerek hizmete girdi (Fotoğraf 14).

Fotoğraf 15. DEÜTF Göğüs Cerrahisi AD ve Geriatri AD Klinikleri yenilenmiş ve törenle açılmıştır (21.03.2013). Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. Refik Mas, Prof. Dr. Nezih Özdemir, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Can Sevinç.

11. Türkiye’nin en modern Geriatri Servisi DEÜ Hastanesi’nde Hizmete Girdi

(https://hurseda.net/saglik/73712-izmir-de-gogus-cerrahisi-ve-geriatri-bilim-dali-yenilendi.html (21-03-2013)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı bünyesinde açılan Türkiye’nin en modern Geriatri Servisi, 13 yatak ile Ocak 2015’de açıldı (Fotoğraf 16).

Başarılı ve sağlıklı yaşlanmaya yönelik sağaltımların gerçekleştirildiği birim, uluslararası standartlarda altyapısı ile diğer kuruluşlara örnek oldu.

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas ile Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Işık’ın önderliğinde kurulan klinik; özel hijyenik hasta banyo sistemi, müzik terapisi için özel ses sistemli hasta odaları, acil durumlar için çift yönlü kapı sistemleri gibi çeşitli özellikleriyle ülkemizdeki en donanımlı geriatri kliniği olarak öne çıkıyor.

Fotoğraf 16. Türkiye’nin en modern Geriatri Servisi DEÜ Hastanesi’nde törenle hizmete girmiştir (Ocak 2015).

12. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı 2010

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal.html?id=176)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı 2010 yılında kurulmuştur.

Anabilim dalı kurucu başkanı Prof. Dr. Hülya Ellidokuz, 2010 yılında başladığı bu görevi sürdürmektedir.

Anabilim Dalı, sağlık bilimleri ile ilgili biyoistatistik ve tıbbi bilişim konusunda çağdaş gelişmeleri izlemek, eğitime katkıda bulunmak, araştırmaları yürütmek ve araştırma yapmak amacıyla kurulmuştur (Fotoğraf 17).

Fotoğraf 17. Prof. Dr. Hülya Ellidokuz, Prof. Dr. Yasemin Başbınar Baskın, Prof. Dr. Pembe Keskinoğl

13. Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Bilim Dalı ve Kliniği DEÜ Hastanesi’nde Kuruldu

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal.html?id=196)

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’nın 2012 yılında uzmanlık alanı kabul ettiği Meslek Hastalıkları Uzmanlığı ve hizmeti konusunda ilklere imza atmıştır.

2013 yılında, Meslek Hastalıkları Bilim Dalı kurulmuştur. Türkiye’de ilk Meslek Hastalıkları Uzmanlık öğrencisi alınmış, DEÜ Tıp Fakültesi, bu süreçte Meslek Hastalıkları Polikliniğini hizmete açmıştır.

1,5 yıldır yapılan hizmet sunumu ile yaklaşık 400 hasta değerlendirilmiş, 20 Nisan 2015’ten sonra, Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Kliniği 3 yataklı olarak hizmete girdi (Fotoğraf 18).

Fotoğraf 18. Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Bilim Dalı ve Kliniği DEÜ Hastanesi’nde kurulmuştur (2013). Dr. Nur Şafak Alıcı, Dr. Ayşe Çoşkun Beyan, Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Meslek Hastalıkları Polikliniği’nde;

Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın ile birlikte, Türkiye’nin ilk Meslek Hastalıkları Uzman Dr. Ayşe Çoşkun Beyan, Uzm. Dr. Nur Şafak Alıcı ve Dr. Ayşe Vasfiye Ertuğrul görev yapıyor

14. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

(https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/43-tibbi-birimlerimiz/175-spor-hekimligi.html)

14 Eylül 2012 günü, DEÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Dâhili Tıp Bilimleri içinde kurulmuştur.

Kurucu öğretim üyeleri: Prof. Dr. Atalay Arkan, Prof. Dr. Can Koşay ve Prof. Dr. Hasan Tatari (Ortopedi ve Travmatoloji), Prof. Dr. Dayimi Kaya (Kardiyoloji), Prof. Dr. Osman Açıkgöz ve Prof. Dr. B. Muammer Kayatekin (Spor Fizyolojisi).
İlk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dayimi Kaya, ilk Spor Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Yüksel’dir.
Doç. Dr. Oğuz Yüksel’in göreve alması ile Spor Hekimliği AD, tıpta uzmanlık eğitimine, sağaltım hizmetlerine başlanmıştır (2014).

15. “Sağlık-Sanat Köprüsü”

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, Tıp Fakültesi ile Güzel Sanatlar Fakültesi arasına yer alan Balçova Ilıca Deresi üzerine, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda’nın girişimi ile “Sağlık-Sanat Köprüsü” yapılarak, Sağlık-Sanat Kampüsü bütünlüğü ve kültürel etkinliklere tüm öğrencilerin katılımı sağlamıştır.

Böylece tüm kampüsteki; tıp, sağlık, sanat, spor alanında eğitim gören öğrenciler ile öğretim üyelerinin, ortak sosyal alanlardan ve etkinliklerden yararlanması, kaynaşması, iletişim ve işbirliği ortamı iyileştirilmiştir.

16. İzmir’de Ortak 14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Programı (2012-2016)

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda’nın girişimi ve EÜTF Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu’nun da desteği ile

İzmir’deki Tıp Fakülteleri,

Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğü ( Dr. Mehmet Özkan, Dr. Bedia Salnur) ve

İzmir Tabip Odası (Dr. Suat Kaptaner, Prof. Dr. Fehmi Akçiçek)’nın katılımı ile

“Ortaklaşa 14 Mart Tıp Bayramı Programı” yapılmaya başlanmıştır.

Böylece, Tıp Fakülteleri arasında; tıp eğitimi, ortak sorunların aşılmasında güç birliği–dayanışma kararı alınmıştır.

İzmir’deki 14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Programlarına (2012- 2016), Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün (Fotoğraf 19), diğer Rektörler, Tıp Fakülteleri Dekanları, Sağlık İl Müdürlüğü, İzmir Tabib Odası Başkanları katılmıştır.

Fotoğraf 19. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir 14 Mart 2013 Tıp Bayramı 7 Kurum, Ortak Töreni, DEÜTF Sabancı Kültür Sarayı.

17. Çok sayıda ortak bilimsel toplantı, konferans, kongre, sempozyum, çalıştay yapılmış ve İzmir’deki diğer üniversiteler de katılmıştır (Fotoğraf 20).

Fotoğraf 20. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz.

18. Sağlıkta İnovasyon Çalıştayı “Üniversiteden Sanayiye”

Sağlıkta İnovasyon Çalıştayı “Üniversiteden Sanayiye” teması ile DEÜ Tıp Fakültesinde, 15-17 Mayıs 2013’degerçekleştirilmiştir (Fotoğraf 21).

Fotoğraf 21. DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Tıp Anabilim Dalı, İleri Biyomedikal Ar-Ge Uyg ve Araş Merkezi ve Türk Biyokimya Derneği İzmir Şubesi; “Sağlıkta İnovasyon: Üniversiteden Sanayiye” konulu eğitim çalıştayı gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. Kemal Baysal, Prof. Dr. Recep Yaparel, … Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Ataç Sönmez, Prof. Dr. Gül Güner, Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu.

19. İleri Cerrahi Onkoloji Yunan Türk Yaz Okulu (23 Ağustos 2013), İlk Kez Düzenlendi

Cerrahi onkolojide Türk-Yunan işbirliği (6-7 Eylül 2013’de Sakız Adası)

İleri Cerrahi Onkoloji Yunan-Türk Yaz Okulu, DEÜ ve Pire Metaxa Kanser Hastanesi işbirliğiyle

Fotoğraf 22. Yunan ‘Hipokrat’ Onkoloji ve Görüntüleme Eğitim Topluluğu Başkanı Evgenia Halkia ve Yunanistan Pire Metaxa Kanser Hastanesi 1. Cerrahi Departmanı Başkanı John Spiliotis katıldı (Gündem 24.08.2013). https://www.haberekspres.com.tr/kanserle-mucadelede-turk-yunan-isbirligi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İleri Cerrahi Onkoloji Yunan-Türk Yaz Okulu’nun bilimsel değeri yanı sıra iki ülkenin dostluk ve iletişimin pekiştirilmesine katkı yapacağını söyledi (Fotoğraf 22).

Rektör Mehmet Füzün, basın toplantısında;

Hipokrat Cerrahi Onkoloji ve Görüntüleme Eğitim Topluluğu tarafından,

DEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ile

Pire Metaxa Kanser Hastanesi Cerrahi Onkoloji Bölümü işbirliğiyle

6-7 Eylül 2013’de Sakız Adası‘nda İleri Cerrahi Onkoloji Yunan-Türk Yaz Okulu düzenleneceğini belirtti.

Kanserin, ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Füzün,

“Kansere ilişkin yapılan yaz okulu ile hastalıkların klinik boyutu ve tedavi yöntemlerini tartışacağız” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Füzün, Yunan ve Türk bilim insanlarının yaz okuluna katkı yapacağını bildirdi ve şunları söyledi:

“Yaz okulu, bilimsel değerinin yanı sıra iki ülke halkı arasındaki dostlukların pekiştirilmesine katkı sağlayacak.”

“Aynı hastalıklar nedeniyle yaşanan sorunlar ile hastalıklara yaklaşım konusunda birbirimizi anlayacağız.”

“Birbirini seven halklar biraz daha yakınlaşacak ve dostluk artacak.”

“Tıpta branşlaşma önemlidir.” “Cerrahi onkolog ile genel cerrahın yapacağı ameliyat arasında fark vardır.”

“Cerrahi onkolojinin branş olarak tanınmasının önemine dikkat çekmek istiyoruz.”

“Türkiye’de kolorektal cerrahi bilim dalı yok, branş tanınmıyor ancak aralarında benim de olduğum uzmanlar var.”

“Yaz okulunda, cerrahi onkolojide bilgi ve deneyimlerin uzmanlarla paylaşılması önemli bir eksikliği giderecektir.”

Dr. Evgenia Halkia (Organizasyon Komitesi ve Hipokrat Onkoloji ve Görüntüleme Eğitim Topluluğu Başkanı) ise yaz okulunda, iki ülkenin kanser tedavisine yaklaşımını görme olanağı bulacaklarını bildirdi.

Dr. John Spiliotis (Organizasyon Bilim Komitesi ve Pire Metaxa Kanser Hastanesi Cerrahi Bölümü Başkanı) de

Türkiye ve Yunanistan ile İtalya ve ABD’den uzmanların yaz okuluna konuşmacı olacak, İlk kez yapılan etkinliğin kalıcı olmasını istediklerini, 115 uzmanın katılmasını beklediklerini söyledi.

https://www.haberler.com/saglik/ileri-cerrahi-onkoloji-yunan-turk-yaz-okulu-4973219-haberi/
https://www.haberler.com/guncel/kanserle-mucadelede-turk-ve-yunan-isbirligi-4974183-haberi/
https://www.haberler.com/yasam/komsu-turkiye-ile-birlikte-sifa-arayacak-4978329-haberi/

20. Laparoskopik Cerrahi ve Karın Zarı Kanserlerine Yapılan Uygulamalar

(https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2014/10/05/turk-tip-tarihine-gecen-rektor)

TÜRK TIP TARİHİNE GEÇEN REKTÖR

Türk cerrahisine iki şey kazandırdığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Füzün,

“Nüks kanser cerrahisi ve karın zarı kanseri tedavisini Türkiye’ye ben getirdim.

Ayrıca DEÜ’de laboroskopik cerrahiyi de ilk başlatan kişilerdenim” dedi

Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından, Türkiye’de ilk kez DEÜ Tıp Fakültesi’nde uygulanan ‘batında yaygın tümörlü hastalara umut veren bir cerrahi girişim’ olan;

“Sitoredüktif cerrahi” “Cytoreductive” (SRC) yöntemi ve

Batın boşluğuna “Hipertermal intraperitoneal kemoterapi” (HİPEK) uygulanması önemli bir yeniliktir.

Çünkü, daha önce bu tür hastalar, kendi hallerine terkedilmekteydi.

Özellikle “kolorektal kanser kaynaklı peritoneal karsinomatozis olgularında sitoredüksiyon ve hipertermik intraperitoneal kemoterapi uygulaması” konusunda;

DEÜ Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Paul H. Sugarbaker’in (ABD) de katılımı ile bilimsel toplantılar ve kurslar yapılmıştır (Fotoğraf 23).

Prof. Dr. Paul H. Sugarbaker, “Sugarbaker yöntemi” olarak bilinen, peritoneal mezotelyoma için yenilikçi HIPEC prosedürünü geliştirmiştir.

(https://mesothelioma.net/paul-sugarbaker-m-d/)

Ayrıca, yine batında “minimal cerrahi” girişim prensiplerinin uygulandığı “laparoskopik cerrahinin” uygulanmasını, yeni teknolojik girişimlerle yapılmasının önünü açmış ve desteklemiştir.

Füzün M, Sökmen S, Terzi C, Canda AE. Cytoreductive approach to peritoneal carcinomatosis originated from colorectal cancer: Turkish experience. Acta Chir Iugosl. 2006;53(2):17-21. doi: 10.2298/aci0602017f. PMID: 17139879.

Füzün M, Terzi C, Sökmen S, Yılmaz U, Canda AE. Cytoreductive approach to peritoneal carcinomatosis originated from colorectal cancer: Turkish experience. 5. Int Workshop on Peritoneal Surface Malig (Dec, 4-6 2006, Milano, Italy), 2006;70.

Canda AE, et al. Response to neoadjuvant chemoradiation in locally advanced rectal cancer: Dokuz Eylul University experience. Turkish J Surg 2008;24(4):193 (4):193-199.

Fotoğraf 23. Prof. Dr. Paul H. Sugarbaker, Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. Selaman Sökmen, Doç. Aras Emre Canda.

21. Nevvar-Salih İşgören Çocuk Hastanesi (09.06.2012)

Dokuz Eylül Üniversitesi Nevvar – Salih İşgören Çocuk Hastanesi, Ecz. Fatma Nevvar İşgören (1930-11.08.2008) ve Salih İşgören (1925-06.01.2011) Vakfı tarafından yaptırılmıştır (Fotoğraf 24-27).

Fotoğraf. 24. Nevvar Salih İşgören Vakfı 222010 yılında kurulmuştur.

Hayırsever Salih İşgören:

”Benim yaşam felsefem her zaman, bu toprağın insanından yaptığım servetimi, yine bu toprağın insanına, İzmir ve ülkem için harcamak. Öncelikle eğitim ve sağlık alanlarına önem verdim”.

“Çünkü bir memlekette gençliğin sağlıklı ve kültürlü olmaması halinde o memlekette kalkınmadan söz edemeyiz.”

Fotoğraf 25. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün Vali M. Cahit Kıraç ve Salih İşgören İmza Töreninde.

Fotoğraf 26. Ecz. Fatma Nevvar İşgören (1930 – 11.08.2008) ve Salih İşgören (1925 – 06.01.2011).

Fotoğraf 27. Salih İşgören’ (1925 – 06.01.2011) DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından plaket veriliyor.

DEÜ Nevvar – Salih İşgören Çocuk Hastanesi yapım işi; Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ve ekibinin gayretli çalışmaları ile 2011’de yapımı tamamlanmış ve 09.06.2012 günü törenle açılmıştır (Fotoğraf 28,29).

Fotoğraf 28. DEÜ Nevvar – Salih İşgören Çocuk Hastanesi (09.06.2012).

Fotoğraf 29. DEÜ Nevvar – Salih İşgören Çocuk Hastanesi açılış töreni (09.06.2012). Prof. Dr. M. Ali Özcan, Prof. Dr. Hale Ören, Prof. Dr. Mehmet Füzün, Prof. Dr. Hakkı Bahar, Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Zühal Bahar, Tevfik Eser.

22. Çocuk Acil Servisi Hizmete Girdi (07 Ekim 2013)

07 Ekim 2013 günü yapılan törenle de Çocuk Acil Servisi hizmete girmiştir.

DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Bilim Dalları Nevvar Salih İşgören Çocuk Hastanesi’ne 2 Nisan 2012 günü taşınmış, servis ve poliklinikleri ile yeni koşullarda çalışmaya başlamıştır.

Bunun sonucu olarak, DEÜ Hastanesi’nin yatak kapasitesi önemli ölçüde artış göstermiştir.

Beş kattan oluşan Nevvar Salih İşgören Çocuk Hastanesi binası, yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alanıdır.

DEÜ Çocuk Acil Servisi, törenle hizmete girdi (07.10.2013) (Fotoğraf 30).

Avrupa’nın en büyük acillerinden biri olan serviste yılda 100 bin çocuk hastanın tedavi edilmesi bekleniyor. Hastanenin açılışına Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, DEÜ Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse, Genel Sekreter Prof. Dr. Can Karaca, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Hazan, KKTC İzmir Konsolusu Uğur Umar, DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, başhekim yardımcıları, öğretim üyeleri ve sağlık çalışanları katılmıştır.

Fotoğraf 30. DEÜ Çocuk Acil Servisi hizmete girdi (07.10.2013). Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur, Prof. Dr. Tülay Canda, Prof. Dr. Refik Mas, Prof. Dr. Halil Köse, Prof. Dr. Hale Ören, Prof. Dr. Murat Duman,

23. Dokuz Eylül Üniversitesi KİTVAK – Abdulrezzak Sancak Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ile KİTVAK (Kemik İliği ve Transplantasyon DEÜ İnciraltı Sağlık Yerleşkesi’nde yapımı başlamıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi KİTVAK (Fotoğraf 31,32) – Abdulrezzak Sancak (1965, Pervari, Siirt – 21 Ekim 2016, İstanbul) (Fotoğraf 33) Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi’nin kaba inşaat 20 Haziran 2014’de bitmiş, ince işçilik 20 Mayıs 2015’de başlamış, 18 Aralık 2017’de hizmete girmiştir (Fotoğraf 34).

Fotoğraf 31,32. Dokuz Eylül Üniversitesi KİTVAK – Abdulrezzak Sancak Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi, DEÜ Rektörlüğü ile KİTVAK (Kemik İliği ve Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) arasında imzalanan protokolle 31 Mayıs 2012’de Sağlık Yerleşkesi’nde yapımı başlamıştır. Suat Çağlayan, Ramazan Soncul, Binali Yıldırım, Mehmet Füzün.

Toplam 4400 m2 alana kurulu (Kullanım alanın 3560 metrekare) ve 41 oda, 82 yatak kapasitelidir. İçinde çocuk oyun alanı, kütüphane ve kafeterya bulunmaktadır.

(https://sks.deu.edu.tr/kitvak-abdulrezzak-sancak-konukevi/)

Açıldığı günden 2019 yılının ortasına kadar toplam 30.000 gece konaklama yapılmıştır ve halen açıktır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi’ne, Türkiye’nin dört bir yanından, ‘kanser’ tedavisi için gelen hastaların ve yakınlarının kalacağı konukevinin yapılması, “Hasta ve Hasta Yakınlarına Destek İçin Konukevi” hedefini ortaya koyan KİTVAK’ın örnek bir toplumsal sorumluluk çalışmasıdır.

Abdulrezzak Sancak “Ne mutlu bir derde derman olana” ilkesi ile çalışmış bir iş insanıdır (Fotoğraf 33,34).

Fotoğraf 33. Abdulrezzak Sancak (1965, Pervari, Siirt – 21 Ekim 2016, İstanbul).

Fotoğraf 34. Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkoloji tedavisi devam eden hasta ve hasta yakınlarının konaklaması için Balçova’daki hastane kampüsü içinde 2013 yılında temelleri atılan DEÜ, KİTVAK – Abdulrezzak Sancak Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi 18 Aralık 2017’de hizmete girmiştir.

24. DEÜ İlhan Onat Hematoloji Hastanesi

Dokuz Eylül Üniversitesi İlhan Onat Hematoloji Hastane binası tamamlama işi DEÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından 28 Ağustos 2014 günü ihaleye çıkmıştır.

İlhan Onat Hematoloji Hastanesi (DEÜ Sağlık Sektörü,2014-000560) tamamlama işi sözleşmesi 20.11.2014’de yapıldı, 31.12.2015’e dek 1.793.000,00 -TL harcandı (https://strateji.deu.edu.tr/wp-content/ uploads/ 2016/04/ 2015-Y%C4%B1l%C4%B1-Yat%C4%B1r%C4%B1m-Program%C4%B1-%C4%B0zleme-ve-De%C4%9F.-Raporu.pdf)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Yerleşkesi’nde, Ecz. İlhan Onat’ın (Fotoğraf 35) bağışı ile yapımı devam eden 57 yataklı 3500 metrekare kapalı alanı olan, 19 odalı, “kök hücre nakli” bölümü bulunan DEÜ İlhan Onat Hematoloji Hastanesi’nin yapımı devam etmektedir, yakında açılacaktır (31.10.2016) (Fotoğraf 36).

Hayırsever Eczacı İlhan Onat 05.12.1929 İstanbul’da doğmuş, 13 Mayıs 2013’de İzmir’de vefat etmiştir.

1955 yılında Basmane Merkez Eczanesi’ni açarak 1980 yılına dek eczacılık yapmıştır (Babası Mithat Onat, Kimyager ve Eczacıdır. Annesi Şükriye Onat 30 yıl İzmir Bayraklı İlkokulu’nda öğretmenlik yapmıştır).

İlhan Onat Türkiye’nin ilk ”uluslararası satranç ustasıdır”. 3 kez Türkiye şampiyonu, pek çok kez milli olmuştur.

İzmir Narlıdere’de yaptırdığı okula “İlhan Onat Ortaokulu” adı verilmiştir.

Fotoğraf 35 Eczacı İlhan Onat (05.12.1929 İstanbul – 13 Mayıs 2013 İzmir).
Fotoğraf 36. DEÜ İlhan Onat Hematoloji Hastanesi.

25. DEÜ Başhekimlik Hizmet Binası

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi yanında ayrı bir birim (blok) olarak, 5 katlı (4667 m2) Başhekimlik yönetim binası yapımına, 2014 yılında başlanmıştır, 26 Mart 2016’da açılışı törenle yapılmıştır (Fotoğraf 37).

Ayrıca, Hastanenin birçok bölümünün, bakım, onarımı ve bahçe düzenlemesi yapılmıştır. Burada, Başhekimlik, Hastane Müdürlüğü, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü, Saymanlık Müdürlüğü ve toplantı salonları yer almaktadır.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, üniversitenin son 8 yılda yapı ve tesis alanının çok büyüdüğünü belirterek,
“2007 sonundaki tesis alanı 530 bin m2 iken şimdi 800 bin m2 üzerine çıktı. Yüzde 43’lük büyüme sağlandı. İnanıyorum ki Nisan’daki Üniversite Hastaneler Birliği toplantısı sonrasında mali sorunları aşacak süreç başlayacaktır“ dedi.

https://hastane.deu.edu.tr/index.php/doktorlarimiz/46-hastanemizden-haberler/192-deu-hastanesi-yonetim-hizmet-binasi-torenle-acildi.
https://www.yeniasir.com.tr/izmir/2016/03/26/deu-hastanesine-bashekimlik-binasi

Fotoğraf 37. Dokuz Eylül Üniversitesi EA Hastanesi yanında ayrı bir birim (blok) olarak, Başhekimlik yönetim binası (2014 – 2016) Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Başhekim Prof. Dr. Refik Mas döneminde yapılmıştır.

26. Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEUZEM)

Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEUZEM), kuruluşu yapılan önemli eğitim ve teknoloji merkezlerinden birisidir (26 Kasım 2010) (Fotoğraf 38).

DEÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği (Resmî Gazete;26/11/2010 gün, 27767 sayı).

Fotoğraf 38. Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEUZEM) (26 Kasım 2010).

DEUZEM, 26 Kasım 2010 gün ve 27767 sayılı Dokuz Eylül Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği kapsamında Resmi Gazetede yayınlanarak kurulmuştur.

Uzaktan Eğitim: Değişik yerlerdeki, öğrenci, öğretmen ve eğitim araçlarını bir araya getirerek eğitimin yürütülmesi, uzaktan eğitim olarak tanımlanmaktadır.

DEÜ’nde gerçekleştirilmesi planlanan tüm uzaktan eğitim alanlarında (önlisans, lisans tamamlama, lisans, yüksek lisans, sertifika programları, kurslar, sınavlar, kurum içi eğitimler vb.) uygulamada, işleri yürütülmesi ve iyileştirilmesi amacı ile kurulmuştur.

Uzaktan Eğitim, dünyadaki dijital devrim sonucu, ‘geleceğin eğitim sistemi’ olarak görülmektedir.

Avrupa Uzaktan Eğitim Ağı “European Distance and e-Learning Education Network” (EDEN) yanı sıra dünyada da güncel olarak uzaktan eğitimin üzerinde çok önemle durulmaktadır.

Avrupa Uzaktan Eğitim Ağı ‘nın Amacı şunlardır:

İnternet destekli öğretimin daha etkin ve verimli yürütülmesi,

Uzaktan eğitim ile ilgili araştırma-geliştirme ve uygulama çalışmaları yapmak,

Kurum ve kuruluşların uzaktan eğitim isteklerine yardımcı olmak,

Lisans, lisansüstü ve yetişkin eğitiminde internet ortamında e-öğrenme temelli geliştirmek ve

Üniversitede verilmekte olan dersleri e-öğrenme ile desteklemek,

Kuruluşlarının eğitim programlarını e-öğrenmeye uyarlamasına ve uzaktan eğitim gelişmesine katkı yapmak,

Bilgi birikimini ilgili kurum ve kuruluşlara aktarmak,

Yayınlar yapmak ve eğitim ve öğretimi internet tabanlı yazılım ile desteklemektir.

27.Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, öğrencilerin yapmış olduğu Solaris Güneş Arabaları gibi teknolojik yenilik projelerine ve yarışlara katılımlarına önemle destek vermiştir (Fotoğraf 39,40).

Fotoğraf 39. Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris Güneş Arabaları Ekibi, 8. ‘TÜBİTAK Formula G 2013 Güneş Enerjisi ile Çalışan Araç Yarışları’na katılarak Türkiye çapında 3. olmuştur.

“Proje yürütücülüğünü üstlenen DEÜ Üniversite Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DESUM) Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Bayram, törendeki konuşmasında, akademisyen, girişimci ve öğrencilerden oluşan Solaris’in, bugüne kadar ürettiği güneş arabalarıyla çeşitli yarışmalardan dereceler aldığını belirtti.”

Türkiye’nin ilk 4 tekerlekli elektrikli otomobili: “DEMOBİL”

(https://www.cnnturk.com/turkiye/turkiyenin-ilk-4-tekerlekli-elektrikli-otomobili-demobil)

Solaris’in ilk kez elektrikle çalışan araç tasarladığına değinen Bayram, “İzmir Kalkınma Ajansı, projemizi destekledi. Üniversite tarihi için önemli olan projeyle farklı fakültelerden akademisyen ve öğrenciler bir araya geldi.

DEMOBİL, güneşten enerjisiyle şarj edilebiliyor (Fotoğraf 40). Burada fark yarattık. Bünyesinde kullanılacağı kampüste, şarj istasyonları olacak. Sonraki aşama, güneşten enerji üreten fotovoltaik hücre yapmak.”

Fotoğraf 40. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güneş Arabaları Ekibince (Solaris) tasarlanıp üretimi gerçekleştirilen, Türkiye’nin ilk 4 tekerlekli 2 kişilik elektrikli aracı olduğu bildirilen DEMOBİL (9.05. 2014).

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün de son yıllarda atılım içinde olduğunu, üniversite bünyesinde teknoloji geliştirme bölgesi kurduklarını anlatarak;

“29 Ekim’de tamamen hizmete girecek DEÜ Biyomedikal Ar-Ge Merkezi’nin, Türkiye, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük gen merkezi olması için çalıştıklarını söyledi.”

Diyyo-Jen projesi ve DEÜ GÜNEŞ ENERJİLİ TEKNE TAKIMI (Fotoğraf 41)

Yrd. Doç. Dr. Kadir Emrah Erginer, Araş. Gör. Erdem Fikir, Araş. Gör. Kerim Deniz Kaya,

Yiğit Gülmez, Özgün Nalbantoğlu, Ersin Topaloğlu, Mehmet Turgut, Erhan Bayın, Olgun Konur, Bayhan Çığırtkan, Samet Aycan, Yavuz Ali Işık. (https://www.denizhaber.com/gunes-enerjili-tekne-diyojen-ugurlandi)

Fotoğraf 41. Diyyo-Jen projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makine İşletme Mühendisliği 1. Dönem öğrencileri tarafından (Öğr Gör Emrah Erginer ve diğer danışmanların desteği ile) yapılan ve Dyojen (Diyyo-Jen) adı verilen tekne, ABD’de Fayetville gölünde düzenlen (8-12 Haziran 2011) Solar Splash (www.solaraplash.com) yarışmasına katılmıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ar-Ge çalışmalarını ve “güneş enerjili tekne projesini” desteklediğini belirtmiş, gençlere başarı dilemiş, projeye destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi sunmuştur.

28. Tınaztepe Yerleşkesi (Kampüs)

Tınaztepe Yerleşkesi’nde, “geleceğin kampüsünü inşa etmek” için önemli adımlar atılmış, yeni eğitim, kültür, spor ve yaşam destek alanları yapılmıştır (Fotoğraf 41).

Fotoğraf 42. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Buca ilçesindeki 4.5 milyon m 2 alana sahip Tınaztepe Yerleşkesi,

29. Piri Reis Gemisi yola çıktı, hedef Kıbrıs! 20 Mayıs 2013

https://www.egedesonsoz.com/haber/piri-reis-izmir-den-yola-cikiyor/84148
https://www.gemipersoneli.com/haberler/2939/piri-reis-gemisi-yola-cikti–hedef-kibris!
https://www.sondakika.com/yerel/haber-koca-piri-reis-arastirma-gemisi-yenilendi-4639842/

Koca Piri Reis gemisi yenilendi, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün:

“Gemi neredeyse baştan aşağı yenilenerek, daha iyi hizmet verecek duruma geldi”.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yenilenen Koca Piri Reis Araştırma Gemisi, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından 20 Mayıs 2013 Pazartesi günü törenle İzmir protokolüne tanıtıldı (Fotoğraf 42).

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayacak olan Piri Reis gemisi İzmir’in Urla ilçesinden yola çıkıyor. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Piri Reis’in sismik arama yapabilen Türkiye’deki tek gemi olduğunu belirterek;

“Dünya gündeminde olduğu için medyamız bu konuya çok ilgi gösterdi. Biz yine petrol ve doğalgaz aramaya devam edeceğiz. Geminin nerede arama yapacağını tam olarak söyleyemem ama Doğu Akdeniz’de, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adına petrol ve doğalgaz arayacak” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, “Türkiye’nin ulusal çıkarlarını koruma adına üniversiteden bir geminin yola çıkmasının, gurur verici bir gelişme” olduğunu söyledi.

Fotoğraf 43. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yenilenen Koca Piri Reis Araştırma Gemisinde (20 Mayıs 2013, Ege’de Son Söz). https://www.egedesonsoz.com/haber/piri-reis-izmir-den-yola-cikiyor/841484

30. Öğrencilerin, Spor Yarışmalarına Katılımı Desteklenmiştir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 30’uncu Yıl Rektörlük Kupası Ödül Töreni ile Üniversitelerarası Spor Müsabakaları Ödül Töreni, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün ev sahipliğinde Tınaztepe Yerleşkesi Spor Salonu’nda yapıldı.

850 öğrencinin katıldığı spor müsabakalarında, dereceye giren öğrencilere kupaları takdim edildi.

Açılışa DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Mali İşler Koordinatörü Prof. Dr. Alp Timur, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit, İBBF Dekanı Prof. Dr. Öcal Usta ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı (28 Mayıs 2013) (Fotoğraf 43).

Törende, 30.Yıl Rektörlük Kupası’nda Basketbol, Voleybol, Futsal ve Badminton olmak üzere 4 dalda kız ve erkek takımlar olmak üzere dereceye girenlere ödülleri takdim edildi (Fotoğraf 44).

Bireysel spor dallarında başarılı sporcuların adları;

Yeliz Koblay, Kck Boks 2012-2013 Türkiye birincisi,

Emel Şanlı, 400 metre Engelli Koşuda Türkiye birincisi,

Pınar Aday, Uzun Atlama Türkiye birincisi,

Buket Aktaş, Karate Kata Türkiye birincisi,

Pınar Aday, Yüksek Atlama Türkiye İkincisi,

Yusuf Pehlevan 100 M Engelli Türkiye İkincisi,

Şeyda Gizem Kılıç Taekwando +73 Kg Türkiye İkincisi

Fotoğraf 44. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 30’uncu Yıl Rektörlük Kupası Ödül Töreni ile Üniversitelerarası Spor Müsabakaları Ödül Töreni.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Mali İşler Koordinatörü Prof. Dr. Alp Timur, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem Cerit, İBBF Dekanı Prof. Dr. Öcal Usta ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katılmıştır (28 Mayıs 2013).

Fotoğraf 45. Spor yarışlada dereceye giren öğrenciler, madalyalarını Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’e sundu. Rektör Prof.Dr. Füzün ise dereceye giren öğrencilere DEÜ Doğanbey Öğrenci Tesisleri’nde 1 haftalık tatil arrmağan etti. (28 Mayıs 2013).

31. DEÜ Rektörlük Binası (Tınaztepe), yapımı 2011-2012’de başlanmış ve devam etmektedir
–https://www.haberekspres.com.tr/deu-rektorluk-binasi-insaati-5-yildir-suruyor

Fotoğraf 46. DEÜ Rektörlük Binası yapımı, Tınaztepe Kampüsü.

32. DEÜ Amfi Tiyatro, Tınaztepe Yerleşkesi’nde Mayıs ayı 2012 yılında hizmete açılmıştır

Amfi Tiyatro, Tınaztepe Yerleşkesi’nde Mayıs ayı 2012’de hizmete açılmıştır.

DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi Amfi Tiyatro; 22.000 m² alana kurulu, 5.000 m² yapı ve işletme alanı, 5.050 seyirci, 257 araçlık otoparkı, her biri 39 m² alana kurulu 4 adet kulis ve banyoları ile Üniversitemiz mezuniyet törenleri, çeşitli konserler ve bahar şenliklerine ev sahipliği yapmaktadır (Fotoğraf 47).

(https://sks.deu.edu.tr/ogrenci/kultur-sanat-spor-hizmetlerimiz/kultur-sanat/amfi-tiyatro/)

Fotoğraf 47. DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi 5.050 seyirci alan Amfi Tiyatro (Mayıs 2012).

33. DEÜ Mühendislik Fakültesi Binası (Tınaztepe), 3. Etap

1982 yılında DEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi adı ile çalışan kurum, 1992 yılında DEÜ Mimarlık Fakültesi ve DEÜ Mühendislik Fakültesi adını almıştır.

DEÜ Tınaztepe Kampüsü’nde Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Dekan Prof. Dr. Ercüment Yalçın döneminde DEÜ Tınaztepe Yerleşkesinde DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlık yapıları yapılmıştır (Fotoğraf 48,49).

Fotoğraf 48. Prof. Dr. Ercüment YALÇIN (Müh Fak Dekanı: 2009- 2015), Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakkı Bahar, Prof. Dr. Alp Timur.

Fotoğraf 49. DEÜ Mühendislik Fakültesi Binası (Tınaztepe), 3. Etap yapıları.

34. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Binası (12 AĞUSTOS 2016)

DEÜ Hukuk Fakültesi Temel Atma Töreni: 14 Mayıs 2012 Pazartesi(Fotoğraf 50).

(https://hukuk.deu.edu.tr/fakultemiz/basinda-biz/)
(DEÜ Hukuk Fakültesi yeni yapının açılış töreni (12 Ağustos 2016) (milliyet.com.tr )

Fotoğraf 50. Rektör Mehmet Füzün, DEÜ Hukuk Fakültesi Temel Atma Töreni (14 Mayıs 2012).

DEÜ Hukuk Fakültesi Açılış Töreni: 12.Ağustos 2016

DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi’nde yapımına 2012 yılında başlanan DEÜ Hukuk Fakültesi yeni binası Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün tarafından hizmete açılmıştır (12.08.2016) (Fotoğraf 51).

4 yılda yapılan DEÜ Hukuk Fakültesi’nde 26 bin m2 kapalı alanda, 6 anfi, 10 sınıf, 4 bilgisayar odası, 2 seminer, 1 mahkeme salonu bulunuyor (Fotoğraf 52).

Fotoğraf 53. Rektör Mehmet Füzün, DEÜ Hukuk Fakültesi Açılış Töreni (12.Ağustos 2016).

Fotoğraf 54. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Tınaztepe Yerleşkesi’nde yeni yapılan Hukuk Fakültesi Binası, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün ev sahipliğinde açılmıştır (12.08.2016 (https://www.haber7.com/izmir/2074093-deu-hukuk-fakultesi-yeni-binasi-acildi)

Rektör Füzün: ’’Her işin başı adalet’’

Açılışta, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, “her işin başının sağlık değil adalet” olduğunu belirtti, şunları söyledi:

“Hukuk Fakültesi binası yapımına Şubat 2012’de başladık.”

“Önceki Dekan Prof. Dr. Yusuf Karakoç ile planlamasını yaptık.”

“Bina yapımında bir önceki Dekanımız Prof. Dr. Veli Özer’in emeği çok büyüktür.”

“Binanın donanımına, İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyon 700 bin liralık destek sağladı.

Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

“Dokuz Eylül Üniversitesi’ne yakışan bir hukuk fakültesi binası oldu.”

“Bu binada, ülke ve milletini seven, Gazi Mustafa Kemal’in ilkelerine bağlı, özgür düşünen hukukçular yetişecek”.

Görevinin 6 Ağustos’ta sona erdiğini hatırlatan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise belki de son resmi konuşması olduğunu beirterek, “Zor günlerden geçiyoruz. Türk milleti olarak bu zorlukların da üstesinden geleceğimizden eminim. Gün bütün kırgınlıkları bir kenara bırakıp birlik olma günüdür” dedi. https://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/izmir/deu-hukuk-fakultesi-torenle-acildi-40190899

Dekan Vekili Gürsel: ’’Dileğimiz adalet bilinci yüksek hukukçular yetiştirmek’’

Fakültenin Dekan Vekili Prof. Dr. Meltem Kutlu Gürsel, 35 yıl önce kurulan, Türkiye’nin 3. Hukuk Fakültesi olarak, bugüne dek 10 bin 900 öğrencinin DEÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdiğini belirtti ve şunları söyledi:

”Hukuk Fakültesi devletin üç erkinden birisi olan Yargı’ya insan yetişen kaynaktır.”

“Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, Türkiye laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir.”

“Hukuk devleti, laikliğin güvencesidir”.

Atatürk; ‘Adliye gücü bağımsız olmayan bir ulusun devlet halinde varlığı kabul olunamaz’ demiştir”.

(https://www.haber7.com/izmir/2074093-deu-hukuk-fakultesi-yeni-binasi-acildi)

35. DEÜ Atletizm Pisti ve Futbol Sahası, 1500 kişilik tribün (2013)

Atletizm Pisti ve Futbol Sahası’nı, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün törenle açmıştır (27.04.2013) (EGE TELGRAF) (Fotoğraf 53-55)

Fotoğraf 53. DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi Futbol Sahası (27.04.2013). Sentetik Halı Saha Ölçüleri (105*68=7140m²).

Fotoğraf 54. Sentetik Atletizm Pistli (1 tur 400mt) Soyunma Odaları 88m² Uzun Atlama Kumu, Sırıkla Atlama, Gülle, Sürat Koşusu, Orta Mesafe, Uzun Mesafe-Bayrak Koşusu, Hendek Atlama,

Fotoğraf 55. DEÜ Atletizm Pisti ve Futbol Sahası açılış töreni. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün (27.04.2013). (https://deuspor.deu.edu.tr/atletizm-sahasi/)

36. Fen Bilimleri Enstitüsü ve Basımevi (Matbaa) (5 Haziran 2015) (21 çalışma ofisi, 2 çalışma salonu, 50 kişilik toplantı salonu)

37. Tınaztepe Öğrenci Aktivite Merkezi (Univercity Park)

Buca – Tınaztepe Yerleşkesi’nde, 22 Haziran 2010’da Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından temeli atılan DEÜ Öğrenci Aktivite Merkezi, hızla tamamlanarak hizmete girmiştir (Fotoğraf 56). https://emlakkulisi.com.tr/deu-ugrenci-aktivite-merkezinin-temeli-atildi/40755

Fotoğraf 56. Buca – Tınaztepe Yerleşkesi’nde, 22 Haziran 2010 tarihinde Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından temeli atılan DEÜ Öğrenci Aktivite Merkezi.

38. Efes Meslek Yüksek Okulu, Selçuk (2014-2015) (Fotoğraf 57)

Fotoğraf 57. Efes Meslek Yüksek Okulu, Selçuk (2014-2015).

39. Bergama Meslek Yüksek Okulu (13 Kasım 2013)

Bergama Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi arasındaki protokolle üniversiteye dönüştürülen Eski Sümerbank Tekstil Fabrikası, DEÜ Bergama Meslek Yüksekokulu oldu (Fotoğraf 58-60).

Fotoğraf 58-59. DEÜ Bergama Meslek Yüksekokulu oldu (Eski Sümerbank Tekstil Fabrikası).

Fotoğraf 60. DEÜ Bergama MYO Celal Demircioğlu Kütüphanesi açılış tören (22 Nisan 2014)

40. Dokuz Eylül Üniversitesi KREŞ Temel Atma Töreni (07 Mart 2016, Pazartesi)

Fotoğraf 61. DEÜ KREŞ Temel Atma Töreni, Tınaztepe, Kreş inşaatı başladı (07 Mart 2016, Pazartesi).

Fotoğraf 62. DEÜ KREŞ Temel Atma Töreni Tınaztepe Kreş inşaatı başladı (07 Mart 2016, Pazartesi).

Fotoğraf 63. DEÜ KREŞ Temel Atma Töreni. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör Yard. Prof. Dr. Alp Timur, Prof. Dr. Halil köse, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda (07 Mart 2016, Pazartesi).

41. Öğrenci Donanım Evi (Dokuzçeşmeler Yerleşkesi, 10 Aralık 2009)

Öğrencilerin evlerinde gerek duydukları mobilya ve beyaz eşya gibi donanımların sağlanması amacıyla kurulan “Öğrenci Donanım Evi”nin açılışı Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından yapılmıştır.

2015’te Tınaztepe’de inşaatı hızla tamamlanan yeni binasına taşınarak, burada hizmete girmiştir.

42. Dokuzçeşmeler Yerleşkesi- İİBF Konferansı Salonu

43. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün Döneminde Yeni Kurulan Fakülteler

Hemşirelik Fakültesi (01.08.2011) (öncesinde Hemşirelik YO),

Denizcilik Fakültesi (31.10.2009) (öncesinde Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi YO),

Fen Fakültesi (30.06.2010) (öncesinde Fen-Edebiyat Fakültesi),

Edebiyat Fakültesi (30.06.2010) (öncesinde Fen-Edebiyat Fakültesi),

Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi (14.08.2014) (Reha Midilli Foça Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y

44. Dokuz Eylül Bilim Derneği (DEBİM)

DEBİM, DEÜ 1985 yılında, Rektörlüğüne bağlı olarak DEÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Çevik tarafından kurulmuştur.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde (2008-2016) DEBİM Başkanlığı’na Prof. Dr. M. Şerefettin Canda getirilmiş, çalışmaları ve ekinlikleri Rektörlükçe desteklenmiştir (Fotoğraf 64).

Fotoğraf 64. DEBİM Dokuz Eylül Üniversitesi Bilim Derneği Kurucusu Prof. Dr. Namık Çevik (2. Rektör), Prof. Dr. Mehmet Füzün (DEÜ 5. Rektör), Prof. Dr. M. Şerefettin Canda (DEBİM Başkanı ), Prof. Dr. Necla Çevik, Prof. Dr. Tülay Canda (DEBİM Etkinliği, Bornova Öğretmenevi, 18.5.2012).

45. Rektör Füzün döneminde Rektörlükçe çıkarılan dergi ve yayınlar (Fotoğraf 65-67)

İDE DERGİSİ (İMBAT DOKUZ EYLÜL). DEÜ Rektörlüğü, 2013 yılından başlayarak çıkmaya başlamıştır.

DERİN. Doku Eylül Üniversitesi Araştırma ve İnovasyon Dergisi. 2014’de çıkmaya başlamıştır.

ARPABOYU. DEÜ Hastanesi Başhekimliği 1999’dan beri (Başhekim Prof. Dr. Mehmet Füzün).

Fotoğraf 65. İde, İmbat Dokuz Eylül Dergisi. Fotoğraf 67. DERİN, DEÜ Araştırma ve İnovasyon Dergisi.

Fotoğraf 67. ARPABOYU. DEÜ Hastanesi Başhekimliği Dergisi.

46. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün Döneminde Rektörlüğün Kültür Yayınları (İhsan Çelikdemir) (Fotoğraf 68-73)

Fotoğraf 68. Türk Şiirinde İzmir. DEÜ Kültür Yayınları. Fotoğraf 69. Anadolu Minyatürleri. DEÜ Kültür Yayınları, 2013.

Fotoğraf 70. 500. Yılında Piri Reis. DEÜ Kültür Yayınları, 2013. Fotoğraf 71 Bağdat ve Hicaz Demiryolu. DEÜ Kültür Y, 2013.

Fotoğraf 72. Anadolu Başkentleri. DEÜ Kültür Yayınları., 2014. Fotoğraf 73. 100. Yılında Çanakkale Savaşı. DEÜ Kültür Y,2015.

III. SONUÇLAR

Dönem dönem (6 Ağustos 2008 – 12 Ağustos 2016), DEÜ yönetiminde başarılar yanı sıra sorunlar da yaşanmıştır.

Bu sorunların aşılmasında;

Öğretim üyelerinin liyakat temelli, özlük haklarının verilmesinde,

Çalışma ortamının iyileştirilmesi ve

İç barışın sağlanmasında Rektör Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN’ün büyük çaba gösterdiği görülmektedir.

1. “Doğru Tanı, Doğru Sağaltım”
DEÜ Tıp Fakültesi’nde daha yoğun biçimde yaşanan bu durumu, doğru bir biçimde saptamış olduğu anlaşılan Prof. Dr. Mehmet Füzün,

Rektör atanması sonrasındaki ilk basın bildirimini bu konuya ayırmış, saptamalarını ve amacını açıkça bildirmiştir.
(06.08.2008, Ensonhaber).

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, 8 yıllık görev süresinin sonunda (12. 08. 2016), DEÜ’nin durumuna bakıldığında,

bu alanda çok önemli yol alındığını, başlangıçtaki sözlerine bağlı kalarak, öğretim üyeleri ve çalışanlara “huzur, güven, sayğı, adalet ortamı” sağlandığı görülüyor.

Özellikle, görevlendirdiği çalışma arkadaşlarının seçiminde;

Öğretim üyelerinin çalışma koşullarını,

Özlük haklarını,

Olması gereken üniversite bilimsel ve diyalog ortamının yaratılması için

“Evrensel insan haklarına” duyarlı, liyakatli kişileri dikkate alması,

Başta DEÜ Tıp Fakültesi ve

DEÜ Hastanesi olmak üzere, tüm birimlerde akademik ve sağlık çalışma ortamının iyileşmesini sağladığı görülmektedir.

2. DEÜ’nün yeni rektörü göreve başladı (06. 08. 2008)
(https://www.ensonhaber.com/gundem/deunun-yeni-rektoru-goreve-basladi-11973)

CB Abdullah Gül tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof.Dr. Mehmet Füzün görevine başladı (06. 08. 2008) (Fotoğraf 74).

Fotoğraf 74. Prof.Dr. Mehmet Füzün DEÜ’nün yeni rektörü göreve başladı (06. 08. 2008).

3. Rektör Mehmet Füzün, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Değişim Sürecini Anlattı (CİHAN 03.02.2012 16:18)

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, kedi döneminde üniversitenin değişim sürecini anlattı… CİHAN 03.02.2012(https://www.mynet.com/rektor-fuzun-dokuz-eylul-universitesinin-degisim-surecini-anlatti-180100102928)

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, DEÜ DESEM 75. Yıl Salonu’ndaki toplantıda, kendi döneminde; kampüs alanına yeni eklenen yapılardan başlayarak, 2011 yılı istatistiklerine, sosyal, kültürel etkinliklere dek bilgi vermiştir.

Öğrenci sayısı: Buna göre, DEÜ’nde, 2011 yılında;

8 bin 906’sı ön lisans,

39 bin 45’i lisans,

6 bin 624’ü yüksek lisans olmak üzere

Toplam 54 bin 565 öğrenci,

Ayrıca 69 ülkeden 828 yabancı uyruklu öğrenci,

Farabi programından 37 ve

Erasmus’tan 311 öğrenci bulunmaktadır.

Kütüphane: Kampüslerde bulunan 14 kütüphane, toplam 20 bin 247 metrekare alan kaplamaktadır, 2 bin 980 okuyucu kapasitesiyle hizmet vermektedir.

Yayın sayısı: Öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0,50 dir.

Yeni atanan öğretim üyeleri: 54 Profesör, 75 Doçent ve 105 Yard Doç, Toplam 491 kişi.

İleri Biyomedikal Ar-Ge Merkezi: DPT’den 80 milyon lira bütçe ayrılması bir ilktir.

Yapımı süren anfitiyatro İzmir’in ikinci büyüğü olacaktır.

Nevvar–Salih İşgören Çocuk Hastanesi, Nisan 2012’de bitirilecektir.

DEÜ’nün yapı alanları, 2011 yılı itibariyle 754 bin 85 metrekareye ulaşmıştır.

Sosyokültürel etkinlikler

Sabancı Kültür Sarayı’nda 252, DESEM’de 140 etkinlik düzenlenmiştir.

Suna Kan konseri,

Türkiye’nin Gururu Kariyer Öncüleri,

90’larda İz Bırakanlar,

Susuz Yaz filminin galası,

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, vb.

Bu yıl yapımına başlanacak olan yapılar:

Tınaztepe Teknoparkı,

Yeni Rektörlük binası,

Yeni Hukuk Fakültesi binası,

Yeni Matbaa ve

Fitness Salonları,

4. Hoşgörü ve Uzlaşma Kültürü

5. Geleceğin Üniversiteleri
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün belirlenmiş akademik ölçütlerini yerine getiren tüm öğretim üyelerine;
– Ayrıcalıksız ve bekletmeden kadro ilanı verilmesi,
– BAP projelerinin desteklenmesi,
– Araştırma olanağı ve ortamının desteklenmesi,
– Yurt içi ve yurt dışı kongre katılımlarının desteklenmesi,
– Güven, huzur ve barış ortamının sağlanmasında en önemli etken olmuştur.

6. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Hedefi; Teknoloji Gelişiminde ve AR-GE’de Liderlik

(https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/2014/10/05/turk-tip-tarihine-gecen-rektor)

Şimdi bilimsel çalışmaların, üretilen bilgilerin ticarileşmesi ve insanların yararlanması için adımlar atıyoruz

“Yaptıkları AR-GE çalışmaları ile cihaz, ilaç ve aşı gibi yararlı şeyler üretiyorlar ve bütün dünyaya satıyorlar.”

“Türkiye’de bu tip çalışmalar çok azdı.”

“Bu bağlamda Türkiye’deki en büyük Biyomedikal AR-GE Merkezini bitirmek üzereyiz.”

“20 bin metrekare alana sahip olan merkezimizi bu yılın sonunda dünya tıbbının hizmetine sunacağız.”

“Burada aşı, ilaç ve gen çalışmaları ve birçok çalışma yapılacak, yeni buluşlarla insanlığın hizmetine sunulacak.”

“Onun dışında yine bu dönemde teknoloji geliştirme bölgesi açtık.”

“İki yerde teknoparklarımız var artık.”

“Birisi Balçova’daki sağlık teknoparkı.” Bu Türkiye’de ilk kez yapıldı.

“Diğeri de Tınaztepe’de açtığımız çok amaçlı teknopark.”

“Buralarda üniversite hocalarıyla sanayi işbirliğinde, yapılan çalışmaların ürüne dönmesi sağlanıyor.”

Bilginin ticarileştirilmesi – finansmana dönüşümü – yönünden baktığımızda teknoparklar çok önemli.

“Türkiye’de büyük bir ihtiyaç ve DEÜ bunu en iyi yapanlardan bir tanesi.”

7. “İnsan Merkezli” Yönetim
Bu döneme bakıldığında; Dokuz Eylül Üniversitesi üst yönetiminin;

Uzlaşı temelli,

Saydam,

Anlayışlı,

“İnsan merkezli”, “İnsanı merkeze alan”,

Özlük haklarına, yurtdışı eğitime ve liyakat konusuna saygılı,

İletişime açık (doğrudan erişilebilir),

DE Üniversitesi’nin herkesin üniversitesi olmasına önem veren, bir yönetim anlayışı ile çalıştığı,

Öğrenci, öğretim elemanı ve personel “memnuniyeti” konusunda çok dikkatli olduğu görülmektedir.

8. Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri ve Yaşanan Sorunlar
Özellikle, son yıllarda;

Sağlık’ alanında yeni “Yasal düzenlemeler”, “Performans” uygulamaları,

Tam gün / “mesai sonrası gelir getirici faaliyetlerde bulunma”,

“Muayenehane hekimliği” gibi,

“Heterojen” çalışma ve gelir koşulları,

Öğrenci sayısındaki olağanüstü artışın neden olduğu, belirgin sorunlar yumağı görülmüştür.

9. Genç Kuşak Öğretim Üyeleri
Özellikle tam gün çalışan;

Cerrahi dallar ve klinik dallardaki genç kuşak öğretim üyelerinin ve diğer personelin,

Tıp Fakültesi öğrenci eğitimi ve hastane hizmetlerinin eksiksiz yürütülmesi için özveri ile çalıştıkları görülmüştür.

10. Nitelikli Tıp Eğitimi
Ayrıca temel tıp AD ve klinik dallardaki öğretim üyelerinin;

Tıp Fakültesi’nde nitelikli uzman doktor ve tıp doktoru yetişmesi için

Ellerinden gelen desteği fazlası ile verdikleri görülmektedir.

11. Ödenek Sorunu
Sağlık alanında, hasta hizmetinin istenilen düzeyde yürütülmesinde;

Personel,

Hemşire,

Teknik hizmet ve Yardımcı hizmet personeli ile ilgili ödenek yetersizliği, Tıp Fakültesine olumsuz etki yapmıştır.

12. Rektör’ün Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Olmasının Önemi
Rektörün Fakülteyi iyi tanıması ve öğretim üyelerinin sorunlarına karşı duyarlı tutumu,

Ulaşılabilir ve her gün yerinde bulunuşu,

Diyaloğa açık oluşu,

Çözüm odaklı, ”olumlu” ve “engin gönüllü” kişiliği,

Dekanlık ile Rektörlük iletişimini sağlıklı ve ölçülü yürütme erkini göstermesi, döneminin olumlu yönleridir.

13.Genç Bilim İnsanlarının, Umutlarının Çoğalması ve Yolunun Açılması
Gerçekçilik ve “sezgi/feraset” ile yönetim becerisi gösteren Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde;

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan ve gerçekleştirilen olumlu işlere,

Yeniliklere, üniversitesinin ulaştığı aşamaya, topluca bakacak olursak;

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin “Geleceğin Üniversiteleri“ kavramı içinde yer aldığını,

Türkiye’nin ilerlemesine, dünya ile bütünleşmesine ve kalkınmasına önemli katkılar yaptığını,

Uluslararasında Türkiye’nin saygınlığını arttıran, özellikle tıp ve teknoloji alanında genç insanlar yetiştirdiğini,

Özgün ve özellikle çok sayıda genç bilim insanının, umutlarının çoğaldığını ve yolunun açıldığını söyleyebiliriz.

Kaynaklar
– Canda MŞ. 45. Yılında, İzmir Tıp Fakültesinden, DEÜTF’ne (1 Mart 1978–1 Mart 2023). Ajans Bakırçay, 01.03.2023
– Canda MŞ. Smyrna Asklepionu’ndan Günümüze: Türkiye’de Çağdaş Tıp Eğitiminin Gelişmesi, DEÜTF’nin Kuruluşu. Ajans Bakırçay, 01.01.2024, 15:18
– Canda MŞ. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi-Kısa Tarihçe-1 Mart 1978- 10 Eylül 2011. İzmir Tabip Odası, Orhan Süren Salonu, 12 Şubat 2024, 18.30 (You Tube, İTO)
– Canda MŞ. Prof. Dr. Mehmet Tiner’in Biyografisi ve Türk ortopedik cerrahisine katkıları (12 Ağustos 1929-21 Mayıs 2003 Güzelbahçe-İzmir). Turk J Hip Surg 2021;1(1):1-11.

Yorumlar (0)
17
parçalı bulutlu
banner17
Günün Karikatürü Tümü
Günün Anketi Tümü
Bergama İl Olmalı mı?
Bergama İl Olmalı mı?
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7

Gelişmelerden Haberdar Olun

@