“Öğretmen kutsaldır ana gibi
Öğretmen kutsaldır baba gibi
Öpülesi elleri var
Şirin tatlı dilleri var
Öğretmen öğretir A, B, C
Öğretmen öğretir K, L, M
İlk öğretmenin kim senin
Kim öğretti alfabeyi
Bir hak için kırk yıl
Köle olunuyorsa
Yirmi dokuz kere kırk yıl
Kölesiyiz öğretmenin”
Az önce okuduğunuz sözler bir şarkının… Ali Rıza Binboğa ile özdeşleşmiş, belli bir yaşın üzerindekiler için her duyduklarında tüylerini diken diken eden ve belki de gözlerinden birer masum yaşın düşmesine engel olamadıkları bir tınının anlatısı aslında “ilk öğretmenim”…
Güncel hayatımızda, sosyal medyada, televizyonların müzik kanal ya da programlarında pek rastlamıyoruz bu şarkıya… Sadece ve kimilerinin hatırlarında yaşıyor “ilk öğretmenim” şarkısı… Bense ara sıra da olsa, Ali Rıza Binboğa’nın sesinden, TRT arşivinden alınmış bir kaydı, youtube kanalından bulup, dinlerim. Gerçi, bu yazıyı kaleme almadan, şöylece internette bakındım da; bu şarkının internette aranıp, dinlenme sayıları, 24 Kasımlarda pik yapıyor. Demek ki ve hala geçmişe, yaşanmışlıklara özlem var!
Benimse her dinleyişim; geçmişime, ilk öğretmenimin bana öğrettiği yıllara yolculuğum olur. Eminim ki, sizlerin de uslarından çıkmıyordur ilk öğretmenleriniz. Dinlerken aklıma, ilk öğretmenimle birlikte daimi başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal’de gelir ki; 1928 yılındaki harf devrimini kısaca hatırlatmadan olmaz!
“Yeni Türk harfleri çabuk öğrenilmelidir. Yeni Türk harflerini her vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki, bir milletin yüzde onu, yüzde yirmisi okuma yazma bilir, yüzde sekseni bilmezse, bu ayıptır…”
Gazi Mustafa Kemal’in bu açıklamalarından kısa süre sonra, 1 Kasım 1928 tarihinde Latin harfleri, Büyük Millet Meclisinde kabul edilir ve arkasından 11 Kasım günü Bakanlar Kurulu, Gazi’ye Başöğretmen unvanını layık görür. 24 Kasım’da ise Gazi Mustafa Kemal, başöğretmenlik unvanını kabul eder. Yıllar yıllar sonra da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzüncü doğum yılı olan 1981’in 24 Kasım’ında, öğretmenler günü ülkemizde kutlanmaya başlanır.
“İlk Öğretmenim” şarkısına geri dönelim;
Kayseri’de doğan, büyüyen Ali Rıza Binboğa, Atasının izinde, tam üç farklı öğretmen okuluna devam eder. Ancak, ne var ki, müzik yeteneği ağır basar, farklı ses tonu ile 70’li yıllarda yaptığı besteler, O’nu çok dinlenenler sıralamasında yukarılara taşır. Özellikle 1975 yılında sözlerini yazıp, bestesini yaptığı “Yarınlar Bizim” şarkısı çok sevilir. Hani, Hababam Sınıf’ı filminde, bir yılsonu müsameresinde, İnek Şaban karakterine nefes olan Kemal Sunal’ın da seslendirdiği…
Gerçi, yasakçı zihniyet, bu şarkıyı ve söyleyeni Ali Rıza Binboğa’yı bir müddet de olsa, içerisinde özgürlük barındıran nağmelerini bahane ederek, yasaklılar listesine alır. Oysa, bilmezler ki, yarınlar gerçekten bizim… Eğitilmiş, aydın bireylerce bezenmiş ve nice 24 Kasımların yaşanacağı bir ülke özleminde olanların… Özgürlük ve aydınlık isteyenlerin; yarınlar bizim!