“Herkes Everest’e tırmanamayabilir ama… Herkesin tırmanabileceği bir Everest’i vardır” diyor Milli Sporcu, profesyonel dağcı, Arama Kurtarma Derneği AKUT’la özdeşleşmiş çok yanlı bir kişilik olan Nasuh Mahruki, bu özelliklerine yazarlığı da ekliyor. ”Kendi Everest’inize Tırmanın” 7nci kitabı. Kendi deyimleriyle Mahruki “Gördüğüm ülkedeki çarpıklıkları eksiklikleri düşünen bir insan olarak ülkesine karşı, insanlara karşı, kendisini sorumlu hisseden bir yurttaş olarak yurttaş olma sorumluluğumla bunları yazıyorum söylüyorum.” Diyor ve bu söylediklerini de kişisel web sayfasında da yayımlıyor, özellikle ne olacak bu vatanın halini sorguladığı yazıları müthiş.
Kırk iki yaşında ve bugüne dek çok az insanın başarabileceği birçok şeyi başarmış özellikleri ile örnek bir kişilik ve rol model oluşturan Mahruki, yaşam yolculuğunda kendi zirvelerine ulaşarak gerçek değerini ortaya çıkarmak isteyenler için kaleme aldığını belirttiği kitabında özellikle gençlere hitap ediyor, kitabın kapağında ki cümle ile ’Hayatın içinde kendi yerinizi arayın.’
“…İşin en başlangıç noktası kendini tanımak. Gençlere kendilerini çok iyi tanımalarını öneririm. Hayatın farklı alanlarında deneyimler yaşayarak kendileriyle ilgili farkındalıklarını arttırmalarını, yeteneklerini keşfetmelerini, yeteneklerinden zevk alıyorlarsa bunları iyice geliştirmeye çalışmalarını öneririm…
…Yani konu benim dağa tırmanmam değil, konu yaşamımın hakkını vererek yaşamam. Ve bu dünyada büyük bir çoğunluğumuz yaşamadan ölüyoruz. Kitap yaşarken yaptığımız seçimlerle ilgili. Yaşadığımız yaşamı seçiyoruz; hepsi bu. İnsan kendi yaşamını yaşamayı nasıl seçer? Olabileceğinin en iyisi olma yolunu nasıl seçer? İlk adım farkına varmaktır…”
Ve de kendisini şöyle tanıtıyor satırlarında;
“Evrenin mütevazı bir yaratımı olarak ben de kendimi, kendi bilincimi, kendi özüme, kendi değerine varmaya çalışan bir insan olarak görüyorum. Kendimi, dolayısıyla insanı, dolayısıyla hayatı, dolayısıyla varoluşu anlamaya çalışıyorum. Öğrenmek için dağları, doğayı, hayatı, insanları, kültürleri, güzellikleri, kitapları, duyguları, uzak coğrafyaları, acı deneyimleri, hoş hatıraları, kısacası insana ait olan her şeyi kendi payıma düştüğü kadarıyla yaşıyor, merak ediyor, soruyor, sorguluyor, anlamaya çalışıyor ve bunlardan dersler çıkarıyorum”
Yaşamın içinde doğru soruları sormak ve doğru cevapları aramak, her yolculuğumuzun ilk adımı olmalıdır. Aslında hepimizin cevap araması gereken en temel sorular bence şunlardır.
Ben kimin? Burada ne yapıyorum? Burada ne yapmalıyım?”
İşte bu soruların cevabını, yaşam yolculuğunda kendi zirvelerine ulaşarak gerçek değerini ortaya çıkarmak isteyenler için kendi zirvelerinde edindiği tecrübelerle kaleme almış Nasuh Mahruki.
Kendi kendine mutlu olma, yetme, yaptığı işten tatmin olma, öz beğeni ve bunların ötesinde kendini geliştirme konularında tecrübeleri ile bize yol gösterici olmuş. 64 adımdan oluşan başarı ve mutluluğun yol haritası adını verdiği bir süreci anılarını da içeren basit anekdotlarla yoğurarak anı ve kişisel gelişim alanında birleştirmiş ve iyi de etmiş.
Bizi kendi Everest’imize tırmandıracak öğeler içerisinde benim seçtiğim birkaç tanesini yazmak isterdim ancak 64 taneden hiç birini ayıramadım…
Kitaptan seçtiğim bazı satırlar ise bu hedefleri belirleme de yol gösterici olacaktır…
Çağdaş insan soru sormalı, sorgulamalı, merak etmeli, merak ettiğinin peşinden gitmeli, şüphe etmeli, araştırmalı ve beynini yeni düşünce yollarına açık tutmalıdır. Soran sorgulayan insan dünyayı tanımaya çalışırken bir yandan da kendi yeteneklerini keşfeder. Merak etmeyen, şüphe etmeyen, sorgulamayan insanlar varoluşu hiç anlamamış demektir.
*Zararlı bir alışkanlıktan kurtulmanın en kolay yolu onun yerine başka ve faydalı yeni bir alışkanlığı geliştirmektir.
*Değişim ve gelişim normal yaşam hızında ilerlediğinde evrim sürecidir, hızlı ve köklü olursa devrim olur.
*Hata yapmak öğrenmeyi de beraberinde getirir. Herkes hata yapabilir, hatalarımızdan her seferinde ders alacağız ki, benzer hataları tekrar etmeyelim.
*B planı yapmak, sorunları daha ortaya çıkmadan üzerinde düşünmek ve çözümleyecek önlemleri almaktır.
*Yaşam bir hediyedir. Hayat bir takım oyunudur. Hayatı ertelemeyin.
*Hayallerinizi söndürmeyin ve asla vazgeçmeyin, yarın ne olacağını kimse bilemez. Hayallerimizin peşinden gidebilmek, bir yandan da yaşamı yakalayabilmektir.
Son söz; Bugünün hayatınızın geri kalanının ilk günü olduğunu ve yine bugününün yeni bir hayata başlayabilmek için ve değişim için iyi bir fırsat olduğunu ve bu 64 adımın yol göstericiliğinden faydalanmayı unutmayın.