Şair Ahmet Kutsi Tecer, “Orda bir köy var, uzakta” şiirinde Anadolu insanını ve Anadolu hayatını anlatır.
“Orda bir köy var, uzakta
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür…”
Devam eder şair evi, sesi, dağı ve yolu ile…
Manisa’nın ilçesi Sarıgöl’de bir köy var uzakta; Hisar Çayı eteklerinde, orman kenarında, bağında üzümü, bahçesinde sebzesi ve meyvesiyle, kurduyla, kuşuyla, bugün mahalle olarak anılsa da tarihi 800 yıl öncesine dayanan bir Yörük köyü “Alemşahlı.”
Bizim gitmediğimiz, görmediğimiz; yine de bizim olan köylerimizden. Ama birileri var İzmir’deki evinden köyüne dönen daha doğrusu ona sığınan, Korona virüs salgınında ve burada yaşayan, bahçesinde ürettiği sebze meyvenin yanında düşünsel üretmeye kalem ve kâğıdı ile devam eden yazar, karikatürist Hasan Efe. Ve de sevgili eşi yazar Vicdan Efe.
“Bağışıklık Sistemi Nedir, Bizi Nasıl Korur?” (1) “Çevre Kirliliği: İstenmeyen Sesler Ve Gürültü” (2) makalelerini ve şiir incelemeleri üzerine yazdıklarını okuduğum ve bloğumda paylaştığım sevgili dostum yazar Hasan Efe, Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanlığı yanında çok yönlü kişiliği ile de öne çıkan bir yazar.
Yazıları onlarca dergide yayınlanan Hasan Efe, üniversitelerde danışmanlık hizmeti verirken üretmeye de devam ediyor.
“Karikatürü Düşündüren İnsan, Psikohipnoterapi Danışan Öyküleri, Sır Kız, İlk Mektup, Camlı Göl, Duygudan Sağlıklı Yaşama Yolculuk, Mecaz, Karikatür ve Söz Sanatları, Karikatürler (albüm), Şiir Çözümlemeleri, Karikatür ve Eğitim.” Edebiyat, Karikatür, Sağlık ve Gelişim Psikolojisi kategorilerinde yazdığı eserleri.
Eşi Vicdan Efe; İki Kız Bir Oğlan, Sevincin Rengi, Kar Bulutlarının Ötesi adlı gençlik romanları, Sen de Topla Düşlerini, Tambur Ağıtları ve Komşu Duvarı adlı öykü dalındaki eserlerine yenilerini eklemek üzere sığınmışlar Alemşahlı köyüne…
Hasan Efe, eğitimci olması yazılarında öğretici özelliği ile ön plana çıkıyor, karikatürist kimliği ile konuyu sayfa aralarına çizdiği karikatürlerle bir başka boyuta taşıyor. Bunun son örneğini yazar Recai Şeyhoğlu’nun “Siyaset Ve Medyanın Etkisindeki Korona” kitabında gördüğümüz Efe, aynı kitapta benim köşemde “Bağışıklık Sistemi Nedir, Bizi Nasıl Korur?” makalesiyle yer almış ve virüsten korunma yöntemlerini anlatmıştı.
İşte bu çok yönlü yazarımız belki de bir ilke imza attı ve köyünde evinin yanındaki bir mekanda 13’ncü karikatür sergisini açtı.
Konu yine Korona virüstü. Bitti, geçti, gitti, gribe döndü denilen salgın için, Hasan Efe sergide yer alan 30 karikatür ile dikkati çekerek çizgileriyle insanları uyarmakla kalmıyor ve karikatürlerdeki mesajlarla, “Aman tedbiri elden bırakmayın,” algısı oluşturuyor.
Efe serginin bir başka amacını, “Güzel sanatlar kent ve büyük kentlerin dışında yani kasaba, belde ve köylerde de işlevsel olabilir,” sözleriyle dile getiriyor.
30 karikatürde ayrı bir anlatım var. Kâh güldürüyor, kâh düşündürüyor, insanoğlunun nasıl da bir virüsün esiri olduğunu o incecik çizgilerle anlatıyor. Virüs oynuyor, hem de davul zurna ile halay çekerek seyredenler ise bizler. Ben, virüsün görevimi yaptım gidiyorum diye algıladım bu çizgiyi ve de ekledim gidişin olsun, gelişin olmasın.
4-7 Eylül 2022 tarihlerindeki serginin açılışında üniversiteli akademisyenler, arkeologlar, değişik sivil toplum örgütünden temsilcilerin yanı sıra sanatseverler de katılırken sergi açılışını “Kesivedim galan, haden bakem gezelim galan,” sözleriyle yapan köyün ninelerinden Fatmana Emer’in (85), tek dileği, sağlıklı yaşamaktı.
Hasan Efe’nin ’’Korona virüsü illetine dikkat çekmek ve vatandaşları karikatür dili ile uyarmayı amaçlamak için Korona’lı günlerde çizdiği 30 karikatürü içeren sergiyi civar il ve ilçelerden gelen ziyaretçilerin yanında köylü vatandaşların özellikle çocukların gösterdiği ilgi bu serginin yanında kitap günleri ve şiir dinletilerinin de neden olmasın sorusuna cevap olur diye değerlendiriyorum…
Emeğine, kalemine sağlık çok yönlü eğitimci Hasan Efe, ellerinize sağlık o güzel tadımlıklarınız ve misafirperliğiniz için Vicdan Efe.
Darısı uzakta olan bizim köylerimize…
(1) https://alasehirli.wordpress.com/2020/04/04/bagisiklik-sistemi-nedir-bizi-nasil-korur/
(2) https://alasehirli.wordpress.com/2020/05/07/cevre-kirliligi-istenmeyen-sesler-ve-gurultu/