Önce Sezen Aksu’nun şarkısı "Şahane Bir Şey Yaşamak" ta kullandığı 'Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e' sözleri ile siyaset ve şarkıcı karşı karşıya geldi. Karşılıklı söz düellolarına Sezen Aksu’nun “Avcı” da ki;
"Ben avım sen avcı, Vur bakalım… Sen beni sezemezsin. Dilimi ezemezsin. Nereye baksam acı. Kim yolcu kim hancı. Dur bakalım…"
Sözleri iktidarı hizaya getirdi ki sulh ile salah oldular gibi derken sanki o dur bakalımın süresi dolmuş ki Tarkan “Geççek” şarkısı ile ortalığı canlandırdı. Bu şarkıyla ilgili yazıları okuyunca önce sözlerini buldum, okudum ve görüntülerini seyrettim sonra şöyle bir uzandım ve gözlerimi kapatıp dinledim “Geççek’i”
“Hep köşeye sıkıştırmadı mı? Daha önce de sanki. Sırtımızdan vurmadı mı? Bu kaçıncı darbe? İlk değil ki” derken geçmiş uygulamalarını hatırlatıyordu O nun. O kimse? Eski bir arkadaş, belki bir sevgili, belki bir iş ortağı. Değil mi? Kim ola ki sırtından hançerleyen. ?
“Düştük, evet ama kalkmadık mı? Biz hep hayata meydan okumadık mı? Sen ferah tut içini. Biz neleri atlatmadık ki?” Ezilen ve hor görülene moral verirken meydan okumayı da öğütlüyordu sanki
“Geç'çek, geç'çek, elbet bu da geç'çek. Gör bak umudun gününü gün et'çek. Oh, oh, zilleri takıp oynıy'ca'z o zaman
O çiçekten günler çok yakın, inan. Git'çek, git'çek, geldiği gibi git'çek”
Nazım’ın dizelerinden izler var bu sözlerde umut aşılayan…
‘Güzel günler göreceğiz çocuklar. Güneşli günler göreceğiz. Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar Işıklı maviliklere Süreceğiz”
Ve de ne güzel anlatıyor çektiklerini ve de yolu yordamı gösteriyor çek git, yeter artık diyor bir sanatçı hissiyatıyla.
“Çok uzattın, vallahi bıktık. Bi' durmadın, vermedin ki aman
Hadi yeter artık, fena bunaldık. Düş babam, artık düş yakamızdan. "Var bir hayır her şerde." Dedik. Oturduk bi' dolu ders de çıkarttık. Ama yeter artık; anladık, tamam. Düş babam, artık düş yakamızdan.”
İhtiyacımız varmış böyle bir şarkıya hani ucuz ekmek ve yağ kuyruklarında ki vatandaşları da görseydim gülümserken, elektrik faturasını yırtan bir vatandaşı görseydim derdim ki bu şarkının hedef aldığı bir iktidar var. Var mı yoksa?
Bozulan Türkçe tartışmalarına girmeden şive uygulaması diyerek ve daha öncesinde söylenmiş günün mana ve önemine uygun bazı şarkıları hatırlayarak…
Selda Bağcan’dan Aşık Şerif Mahsuni’nin sözleri ile “Yuh, Yuh…”;
'Yuh yuh, yuh yuh soyanlara / Soyup kaçıp doyanlara / İnsana kıyanlara / Yuh nefsine uyanlara, yuh!'
Barış Manço, Halil İbrahim Sofrasından;
Alnı açık, gözü toklar buyursunlar baş köşeye / Kula kulluk edenlerse ömür boyu taş döşeye'
Kardeş Türkülerden “Tencere Tava”bir Gezi eylemleri türküsü “Amman amman, bıktık valla / Amman amman, şiştik valla / Bu ne kibir, bu ne öfke / Gel yavaş gel, yerler yaş”
Dumandan Gezi eylemlerinin direniş simgesi
“Saldırın bana utanmadan, sıkılmadan / Gözlerim yanar ama ezilmedim, azalmadım"
Moğollar'dan Ege ağzıyla bir rock düzenleme;
"Paralar oldu yeşil mani, Tanımıyor engel mani, Yok insafı imani, Yeşili inekler yedi, Denizi de timsahlar, Hazineyi yamyamlar, Memleketin içine ediverdiler gari, Gari de gari gari."
Ve de son söz, hani ‘geçer ama deler de geçer’ derler ya Ali Tekintüre sözleriyle;
"Düşmüşüz bir zalim dünya eline, Kapılmışız onun devran seline, Hepsi geçer, Hepsi geçer, Böler de geçer, Her bağrı ikiye böler de geçer."