Luksor’da gezilecek, görülecek yerler bitecek gibi değil. Ama, ne yazık ki zaman sınırlı.
Nil yoluyla yukarı Mısır’a, güneye doğru yol almaya başlıyoruz. Nil’in akıntısına karşı yolculuğumuz.
Gemimizin adı: Beau Rivage. Tanıdık gelmedi değil bu ad. Bellek yoklaması işe yaradı. Cumhuriyetimizin tapu senedi de saydığımız Lozan görüşmeleri sırasında kimi ülke heyetlerinin konakladığı otellerden biriydi Beau Rivage.
Nil’in iki yanındaki mango ağaçları, muz bahçeleri ve şeker kamışı tarlaları eşlik ediyor yolculuğumuza. Hurma ve palmiye ağaçlarını unutmamak gerek.
Edfu Tapınağı
Luksor-Asuan arasını yarılamışken ilk durağımız Edfu Tapınağı.
Bu arada, gemiden ayrıldığımız anda bizleri Edfu tapınağına taşıyacak faytoncuların tartışmasına tanık oluyoruz. Gerginlik bizimle ilgili olmasa da yükselen sesler kaygılanmamıza yetiyor.
Tapınağa dek süren 15 dakikalık fayton yolculuğu çevreye bakınma fırsatı sunuyor.
Edfu tapınağı, Şahin başlı tanrı Horus’un, babası Osiris’i acımasızca öldüren amcası Seth’le amansız bir savaşa giriştiği yer olması bakımından önemli efsaneye göre.
Edfu’daki Horus tapınağı 2000 yıl boyunca kum altında kaldığı için Mısır coğrafyasındaki en iyi korunmuş Helenistik dönem tapınağı olarak da biliniyor.
Girişteki siyah granit şahinler tapınağın anlamıyla örtüşen bir görünüm sunmuş oluyor.
Tanrısı bol eski Mısır’da Horus en eski tanrılardan biridir. Şahin başlı ve çifte taçlı olarak betimlenir. Kimi zaman şahin başlı aslan olarak gösterir kendini.
Tapınak tavanlarının siyah görünümünün pagan dönemden sonraya tarihlendiğini öğreniyoruz. Bir dönem baskı altında kalan Hıristiyanlık baskın konuma gelince bu kez pagan geçmişin izlerinin silinmesi için tapınakların yakıldığı anlaşılıyor.
Tüm bu olumsuzluklara karşın Edfu Horus tapınağı Mısır’da en iyi korunmuşlardan birisi sayılıyor. Elbette bunda tapınağın Helenistik dönemde yeniden yapılmış olmasının payı vardır.
Kom Ombo Tapınağı
Güneye yolculuğumuzdaki bir sonraki durak şeker kamışı ve mısır tarlaları arasında yer alan aynı adlı yerleşimdeki Kom Ombo tapınağı.
Kom Ombo altın yeri demek.
Güneye yaklaştıkça antik dönemdeki adıyla Nubyalıların (günümüzdeki Sudanlıların) sayıca çoğaldığını gözlemliyoruz.
Tapınak Greko Romen biçemli.
Tapınağın sol tarafı Haroeris’e, sağ taraf Söbek’e adanmış.
Haroeris yetişkin Horus olarak da biliniyor.
Simetrik tasarımıyla diğer tapınaklardan ayrılır.
Bu da Helenistik dönem yapıtıdır.
Söbek timsah görünümlü yeniden doğuş ve doğurganlık tanrısıdır. Mısır için yaşamsal önemdeki Nil’i yarattığına inanılmıştır. Antik dönemde havuzlarda canlı timsahlar beslendiği ve bu timsahların rahiplerce mücevherlerle süslendiği bilinir.
Sütunlar güney Mısır’ın simgesi lotus ve kuzeyin simgesi papirüsle bezelidir.
Tapınakta varlığını sürdüren iyi korunmuş bir nilometre de var. Yeri gelmişken Hapi’nin başında lotus ve papirüs çiçekleriyle betimlenmiş Nil ve sel tanrısı olduğunu ekleyelim.
Nilometre
Tapınağın anlamıyla bütünleşen timsah mumyalarının sergilendiği müze hemen çıkışta ziyaretçilerini bekliyor.