İzmir Fen Lisesi mezunu bir grup sınıf arkadaşı birkaç yıl önce bir Bilim Köyü kurmak için yola çıktı. Uzun araştırmalar sonucu Foça'da ilk temel atıldı. Bu arada zaman içinde bu inisiyatifin çevresindeki grup büyüdü. Farklı şehirlerden, okullardan, disiplinlerden gelen yüzlerce gönüllü projeye destek verdi. Kâr amacı gütmeyen bir kolektif olarak kurulan Bilimler Köyü, bu yaz Foça Yeniköy civarındaki kampüsünde kapılarını açıyor.
Projenin 'hayal babası' Alper Dizdar. İzmir Fen Lisesi mezunu olan Dizdar, İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Almanya-Siegen Üniversitesi’nde yaptı. Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde 2006 yılında tamamladı. Daha öncesinde CERN bağlantılı deneylerde çalışıyordu, şimdilerde kuantum hesaplama ve kuantum mekaniğinin temelleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Dizdar, 2018 yılından bu yana Bilimler Köyü’nün Yönetim Kurulu'nda yer alıyor. Çekirdek ekipte ayrıca Alparslan Budak, Devrim Erçetin, Deniz Karabacak, Değer Şahbaz, Ferhun Ateş gibi iktisat, mimarlık, mühendislik, kamu yönetimi gibi farklı disiplinlerden uzman isimler yer alıyor. Ortak yönleri İzmir Fen Lisesi mezunu olmaları.
Bilimler Köyü'nün kuruluş amacı, eleştirel düşünmeyi artırmak, bilimsel eğitimi desteklemek, dünyaya felsefeyle bakabilme yeteneğini geliştirmek, bilimleri sevdirmek, sanat dallarını düşündürmek ve gençleri bilim insanı olmaya özendirmek.Projenin çekirdek ekibi, yola çıkış hikayelerini şöyle anlatıyor:
''Projenin “hayal” babası Alper’di. Önce İzmir Fen Lisesi’nden gençlik arkadaşlarına ulaştı. Beraber 2018 Şubatından başlayarak, aynı dönem arkadaşlarına ulaştılar. Bu adımla Bilimler Köyü için çalışanlar biraz daha çoğaldı.İzmir Fen Lisesi’nde iyi bir bilimsel eğitim almışlardı, bazıları bilim insanları olmuştu ve bunu yeni kuşaklara aktarmak istiyorlardı. Bu duygudan yola çıkarak; İzmir Fen Lisesi’nin eski kuşak hocalarından yardım istediler ve İzmir ve İstanbul’da iki tanıtım toplantısı düzenlendiler.
Amaç çok basitti: Ülkede hızla bilimsellikten uzaklaşılıyordu. Eğitim kalitesi düşüyordu. Akıldışı düşünme artıyordu. Günlük yaşamlarımız bilimsel ve eleştirel düşünceden ayrı düşen bir hayata evriliyordu…
Oysa yeni kuşaklarda “Neden?” diye soran, merak eden, verili koşulları sorgulayan çok sayıda genç var. Bilime uzak kalmış gençler, okul müfredatı dışında, meraklarını gidererek yeni bir kapı aralayabilirler. Onlar için bir şans sunabilmek gerekiyor. Bilim insanı olmanın imkânsız olmadığını göstermek, kendilerine uygun bir yol çizebileceklerini anlatmak mümkün... Ekim 2019’da Foça Belediyesi, fikri destekleyerek 70 dönümlük bir araziyi 29 yıllığına kullanımımıza verdi''
Bilimler Köyü'nde etkinlikler bu yıl Ağustos ayında başlayacak ve Eylül ortasına dek sürecek. Tüm etkinlikler bir Akademik Kurul çerçevesinde tasarlanıyor. Kurulda bilim insanları Pınar Bedirhanoğlu (ODTÜ), Alper Dizdar (İstanbul Üniversitesi), Zafer Gedik (Sabancı Üniversitesi), Cenk Saraçoğlu (Ankara Üniversitesi),Aylin Şendemir (Ege Üniversitesi),Aylin Topal (ODTÜ) ve Berna Zengin Arslan (Özyeğin Üniversitesi) yer alıyor.
İlk etkinlik 1-7 Ağustos'ta yer alacak ''Olağan Kuantum Fiziği -1'' başlığını taşıyor. Alper Dizdar'ın yönetiminde gerçekleştirilecek bu atölyenin ardından 8-14 Ağustos arasında '' Olağan Kuantum Fiziği-II'' (Yürütücü: Alper Dizdar), ''Toplumsal Eşitsizlikleri Anlamak: Sınıf ve Kimlik'' (Yürütücüler : Berna Zengin Arslan, Cenk Saraçoğlu) ve ''Para ve Finans Hakkında Bilmek İstemeyeceğiniz Her Şey'' (Yürütücüler: Pınar Bedirhanoğlu, Özgür Orhangazi) atölyeleri düzenlenecek. Ağustos ve Eylül aylarında farklı alanlardan akademisyenler, Bilimler Köyü'nü ziyaret edecek ve atölyeler yürütecek. Etkinlikler üniversite öğrencilerine yönelik olarak planlanıyor.