Ajans Bakırçay
2020-09-03 11:58:22

Eğitime ve Emekçilerine Gereken Değer Verilmelidir

Sedat Özgüven

03 Eylül 2020, 11:58

İnsanlaştıran, geliştiren, yetkin kılan, bilimsel temele ve demokratik anlayışa dayalı değerlendirme yetisi kazandıran en önemli değer eğitimdir.

Ailede başlayan, yaşanılan çevrede gelişen ve okullarda devam eden eğitim, yaşamın belirleyici özelliklerinin başında gelir. Bu alanın en fedakâr katkı koyucuları eğitim emekçileridir. Hepimiz onların emeklerinin ürünleriyiz. Hepimizde onların emeği var ve bu anlamda Onlara gereken değer verilmelidir. Verilmesi için de gereken çabalar gösterilmelidir.

Özel okul sahibi, yani “Eğitimde Ticaret” yapan sahiplerden biri olan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor” biçiminde, gerçeklerle uyuşmayan bir açıklama yaparak, eğitim emekçilerini zan altında bıraktı.

Halkımız, birçok alanda, “İçte Hoş Görünme” amaçlı yalanlara ve gerçeklikle bağı olmayan açıklamalara öylesine alıştırıldı ki, öfkeleniliyor, gülünüyor ve geçiliyor artık.

Eğitim emekçilerinin durumuna bir göz atalım. Bilindiği gibi, Yeni göreve başlayan sözleşmeli bir öğretmen, yaklaşık 5000 TL maaş alıyor. Biraz daha kıdemli olanların maaşı 6 bin lirayı buluyor. Türk İş’in Temmuz 2020 araştırmasına göre, Türkiye’de yoksulluk sınırı, 7 bin 839 TL. Yani resmi kurumlardaki öğretmenlerin tamamı “Yoksulluk Sınırının Altında” maaşla çalışıyor.

Ülkede, yönetimsel anlamda, organize bir kötülük iktidarı hakim. Bunu daha iyi anlayabilmek için, halkımızın sırtına bindirilen, esas yüklerden bazılarına bakmak gerekiyor. Cumhurbaşkanlığının hangarında, değeri milyar dolarlarla açıklanan 13 uçak bulunuyor, biliyor muydunuz?

Bu uçakların yıllık maliyeti bile 40 milyon doların üzerinde. Müşteri garantili hastanelere, köprülere, yollara bu yıl için ayrılan para ise 20 milyar TL’ye yakın. Erdoğan’ın 1.100 küsur odalı sarayının yıllık masrafı ise 2 milyar TL civarında. AKP genel Başkanı ve Cumhurbaşkanının, Sadece Ahlat’ta ki yeni sarayı için 135 milyon TL harcandı.

İktidarın yayın organı haline gelen TRT’nin her yıl elektrik faturalarıyla, milletin cebinden çalınan miktar, 2,5 milyar TL civarında. TRT, Yaklaşık 550 bin öğretmenin maaşını cebimizden alıyor.

Erdoğan’ın 1.100 küsur odalı başkanlık sarayının 2018 yılı giderleri, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Sayıştay tarafından açıklandı. Başlangıç ödeneği 845 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı, yıl içinde 1 milyar 648 milyon 678 bin lira bütçe kullandı. Aylık harcamasının 137 milyon, günlük 4,5 milyon lirayı aştığı belirlenmişti. Hesaplandığında görülecektir ki, 1,6 milyar TL, yaklaşık, 400 bin öğretmenin bir aylık maaşına denk gelmektedir.

Halkımızın sırtına yüklenen, gereksiz ve hiç bir gelişime katkı koymayan ve ihtiyaca cevap vermeyen, soygun ve talan anlamlı örnekler çoğaltılabilir. Bir yandan, hukuksuz, adaletsiz antidemokratik yaşam koşulları dayatılırken, diğer yandan da her alanda, har vurup, harman savruluyor. Korona esas olarak işçi-memur tüm emekçileri, köylüleri, esnaf ve zanaatkârlar ile küçük ve orta sanayiciyi vurdu, vuruyor. Milli Eğitim Bakanı’nın sözleri özetle emeğe ve yaşama ilişkin birçok gerçeği, İktidarın tutumunu, o kadar güzel açıklıyor ki. Gecikmeyelim. Gereken cevapları hep birlikte verelim...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.