Ajans Bakırçay
2022-07-20 15:01:42

Tiyatrocu Sart Köyü – Köylüsü

Mehmet Can Gürbüz

h.dem08@hotmail.com 20 Temmuz 2022, 15:01

Şöyle bir ön bakış yaptığınızda, Manisa’nın bir ucunda Dikilili oyuncu İsrafil İnce çalıştığı yerde öldürüldüğü anda Manisa’nın diğer bir ucunda gelecekte oyunculuk yapacak insanların buluştuğu, sadece bir karı – koca emeğiyle şekillenen, her yıl yapmaktan vazgeçmeyen, soluksuz, yorulmaktan şikayet etmeden kusurları görmek yerine tolere ederek kusursuzlaştırmaya çalışan, sevgi katan ve kattıkça devleşen bir tiyatro ailesi;RASİM AŞIN ve eşi var karşınızda.

Sardes 7. Uluslararası Dionysos Tiyatro Şenliği ve Tiyatro Eğitim Kampı.

Tiyatro sanatının doğduğu, Tiyatro Tanrısı Dionysos’un yaşadığı topraklar olan Lidya Kralllığının Başkenti SARDES de "7. SALİHLİ SARDES DİONYSOS ULUSLARARASI TİYATRO ŞENLİĞİ VE TİYATRO EĞİTİM KAMPI" 14 – 24 Temmuz 2022 Tarihleri arasında; SANATÇI VE SANATSEVER KATKILARI SAYESİNDE ; “SIFIR BÜTÇE” mantığı – imece – ile; "SART ANTİK KENTİMİZDE ÇADIR KAMPI" şeklinde yapılmıştır. Davet duyurusunda:

“Şenlik süresince devlet ve özel kurum – kuruluşlardan 7 yıldır olduğu gibi MADDİ destek istenmeyecek ve vermek isteseler de alınmayacaktır. 14 – 24 Temmuz 2022 tarihlerine gösteri, tatil vs.. planlarınızı ayarlayınız. Çadırınız, hamağınız, karavanınız şimdiden hazırlansın!

Tiyatro sanatının kurucusu kabul edilen DİONYSOS un yaşadığı Lidya Krallığının başkenti, İlklerin şehri ve Paranın icat edildiği yer diye bilinen Sart Köyünün çocuklarından başlayarak herkesin sanat bilinci uyandırmak üzere 6 yıldır bir çalışma içindeyiz.. Siz de, DİONYSOS TİYATRO KÜTÜPHANESİ bünyesinde eğitim ve sanat hayatını desteklediğimiz Anaokul ve ilköğretim ve Lise öğrencilerimizin sanat ve eğitim kitapları ihtiyacına cevap olarak tiyatro eğitim kampımıza gelirken getireceğiniz tiyatro teori ve oyun kitapları öncelikli olarak SANAT VE EĞİTİM KİTAPLARI BAĞIŞI YAPIP eğitimlerini destekleyebilirsiniz.

Uzmanlık alanlarınıza uygun Tiyatro Atölyesi Yapma; oyun gösterisi hediye etme önerisi gibi diğer katkı ve katılımlarınızı bekliyoruz.

Gündüzleri sabah 9.00 -13.00 ve öğlen 15.00 – 19.30 arasında Tiyatro eğitim ATÖLYELERİMİZ olacak.. Oyunculuk, Yazarlık, Yönetmenlik, Drama, Pantomim, clown vb. atölyelerimize ücretsiz öğrenci- katılımcı olabilirsiniz. Akşamları saat 21.00 – 23.00 arası müzik – şiir doğaçlama tiyatro, Performans gösteriler oluyor. Aileniz ve dostlarınızla izlemeye bekleriz.

BU şenlik, 7 yıl boyunca Salihli de bulunan RASİM AŞIN DİONYSOS TİYATRO EVİ tarafından gerçekleştirilmektedir. Hiçbir bölgesel veya yerel resmi bir kurum ile işbirliği yoktur. Salihli’deki Sivil toplum kuruluşlarından oluşan Tiyatro Gönüllülük Hareketi ve Ege Tiyatrolar Birliği ve Türkiye’deki sanat ve akademik camiadaki tiyatro dostlarımın ücret alıp vermeden çadırlarını getirerek, yemekleri ortak alıp üreterek katkı ve katılımda bulunulan bir girişimdir.

SIFIR BÜTÇELİ, SANATÇI DAYANIŞMALI TİYATRO EĞİTİM KAMPI HAZIRLIKLARI BAŞLADI.

“ÇADIRINLA GEL”

Türkiye’nin 7 bölgesinde tiyatro yapan lise mezunu herkesi; 14 – 24 Temmuz 2022 tarihlerinde Amatör tiyatro sanatçılarını, Şehir tiyatrolarında ön eğitim alanları, Tiyatro kurs öğrencileri, GSF – Konservatuvar tiyatro bölüm öğrenci ve mezunları, Tiyatro sanatçısı adayı herkesi, Ustalardan ve Akademisyenlerden;

“OYUNCULUK, YÖNETMENLİK, OYUN YAZARLIĞI, DRAMATURJİ, ELEŞTİRMENLİK, DEKOR, KOSTÜM, SAHNE TASARIMI, CLOWN, PANTOMİM, ÇOCUK TİYATROSU, GENÇLİK TİYATROSU, MASAL CANLANDIRMA, HİKAYE ANLATICILIĞI, KARAGÖZ-HACİVAT, KUKLA TİYATROSU, SOKAK SANATLARI, PERFORMANS TİYATROSU, DENEYSEL TİYATRO, YARATICI DRAMA, EĞİTİMDE TİYATRO, PSİKODRAMA, TİYATRO FELSEFESİ, TİYATRO SOSYOLOJİSİ, TİYATRO TARİHİ” vs.. gibi atölyelerde tiyatro eğitimleri alacakları;

Tiyatro sanatının doğduğu, Tiyatro kelimesinin ilk kullanıldığı, Tiyatro Tanrısı Dionysos’un yaşadığı mekânlara, SALİHLİ SARDES ’e, DİONYSOS TİYATRO KÖYÜMÜZE davet ediyoruz !”

Kulak tıkamak, görmezlikten gelmek olmazdı. Aldık çadırımızı düştük yollara. Sart köylülerinin özellikle küçük çocukların ve gençliğe evrilme dönemindekilerin nasıl bir sevgiyle şiire, resim, tiyatro (özelde meddah) çalışmaları yürüttüklerine tanık olduk. Ve ne bir tablet ne bir bilgisayara takılacak zaman bırakmayan dolu dolu bir gün akışı, yorularak yatağa düşmek ve ağaçların altında çadır içinde derin uykuya dalmaktan başka çareniz kalmıyordu.

Tarihi dokunun içinde oyun kurmak, sergilemek, oyunculuk ve teknikleri hakkında bilgiler almak katılanların toplu olarak yaptığı işe dönüşmüştü. Teşekkürlerimizi düzenleyen RASİM AŞIN ve eşine yaptığım gibi EFELER BELEDİYESİ TİYATRO TOPLULUĞU’na ve EFELER BELEDİYESİ’ne yapmayı bir borç bildim. Çünkü çağrıya uyarak okunmak üzere birçok kitap getirmişler, doğaçlamalarla da oyunlara renk katmışlardı.

Malatya okullarında tiyatro bölüm oyuncularının cıvıl cıvıllıkları, oyunları aynı zevkli anlara yazılıyordu.

Antalya’dan gelen oyuncu Selim GÜRATA, tiyatro sevgisini 3 yıl okuduğu bölüm sonrasında annesine anne ben tiyatro oyuncusu okumak istiyorum dediğinde annesinin “Eee üç yıl yattıktan sonra bari güzel bir bölüm seçseydin” demesinden de anlaşılacağı gibi yola zorlu çıkmış ve zorları yene yene sevgisini, bilgisini büyütmüştür. Kendisine ayrıca teşekkür ediyor, sevgilerimi sunuyorum.

İzmir’i temsilen katılımcı yoğunluğu vardı. Dikilimizi temsilen “Gümbür Gümbür Tiyatro” grubu renk katmıştır.

Akan dere, ağaçlarda koşup oynayan sincaplar ve paranın ilk oluşturulduğu, bulunduğu bu yerde para yerine imece dayanışmasının sergilenerek hayat bulduğu bu etkinlikte, Balıkesir’i temsilen gelen oyuncuların, tiyatro severlerin sergiledikleri tek kişilik oyunları, tarihi mekânda ayrı bir tat bırakmıştır.

Sanatın diğer renkleri şiir ve müzik sunumları yanında öğretimi yapılıp sonra gösteriye dönüştürülen danslarda ayrı bir heyecan yaratmıştır.

RASİM AŞIN ve eşi, gençliği ateşe atmak yerine ateşten çıkarmaya, boşluğa itmek yerine gidile bilinecek yol göstermeleri, yola yoldaş olmaları, hala haldaş olmaları takdire değerdir. Takdir edip keyif aldığımı, diğer gençlerinde aynı duyguyu paylaştığına tanık olmuş biriyim.

8. etkinlik düzenlenecek önümüzde ki yıla daha organize daha çok insanla katılım Dikili ilçemizi temsil adına yakışır olması gerektiğini düşünmekteyim.

Emeği geçenlere gönlümden bir kez daha teşekkür etmeyi borç addediyorum.

Bir şiirimle sonlandırıyorum;

YOLDA OLMAK

Yola çıkmaya hazırlanıyordum; uzun ve yorucu

O yolun ne yapıcısıydım ne de belirleyicisi

Yola ışık tutanların aydınlığında yol yürürken

Bana düşen, yolda ihanet etmeden yürümekti

Yol, duyduklarım ve gördüklerimin süzgecinde perçinlenmişti

Canda tohumlanan canda büyür, canların canı olurdu

Yolda yürümenin zorluğunu yolda yürüyenler artırıyordu

El uzatan, kaldırmaya mı yıkmaya mı belirlenemiyordu

Öğreniyordum sadece yürüdükçe, ihanet edenlerin varlığını

Bir annenin sevgisi, emeği ve kaygısıydı uyaran

Yolda, duyduklarım ve gördüklerimle yol alıyordum

Bildiklerim bileceklerime gebe kalıyordu

Çemberlenmiş duvarları keşfediyordum;

Kin doğurmak onlara, taşıması bana düşmüştü

Siz birliğin temsili yerine kahkahalı yalan maskesine döndükçe

Maskeleri düşürmek bana kalıyordu

Yolda, duyduklarım ve gördüklerimle acının kan ırmaklarında yıkanmıştı

Bana ağlamak, acının sesi olmak kalıyordu.

Yol almak, yolda olmak insana yakışıyordu;

Yolda, duyduklarım ve gördüklerimden öğreniyordum.

*** 

Sevgiyle, sağlıcakla kalın….

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.