Google’a girdiğinizde onu bankadan 33 bin lira kredi çekip kütüphane kurdu diye görüyorsunuz.
Ayvalık’ın önceki belediye başkanı, benim o kişiyle tanışmamı/ görüşmemi isteyince bir fırsatını bulup tanışıp görüşmüşüz iyi ki kendisiyle.
İstanbullu, İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Bölümü mezunu Kerim Bey’in yaşamı hep başarı öyküleriyle dolu. Bunda sanırım mimar olan babasının önemli bir rolü var.
Nişantaşı’ndaki Şişli Terakki’de başlayan öğrenim yaşamı, Özel Alman Lisesi ve İTÜ’de hep birinciliklerle devam etmiş. Genç yaşta yuva kurmuş ve bir vinç firmasında iş hayatına başlamış.
Yıllardır da makine mühendisi olarak kendi işinde çalışıyor.
İki ağabeyi ve iki oğlu var. Yaşamını İstanbul’da sürdürüyor. Yazlarını de Ayvalık/ Cunda’daki evinde geçiriyor.
Kerim Erhan, duyarlı ve çalışkan bir yurttaş. Toplumsal sorunlara ilgi duyuyor ve elinden geldiğince de bir şeyler yapmaya çalışıyor. Şikâyetten/ sızlanmadan ziyade herkese yararı olacak olan kültürel projeleri hayata geçirmeye çalışıyor. Burs verdiği öğrencilerin dışında daha büyük hedeflere odaklanmış durumda.
Şöyle diyor:
"Güzel bir kristalin nasıl olduğunu göz önüne getirelim. Bir sıvı içinde serbest yüzen iyonlar vardır. Ne kadar çok olsalar da sıvı içinde yüzmeye devam ederler. Ne zaman ki çözeltinin içine ufacık da olsa bir minik kristal konursa bu serbest iyonlar hemen bunun etrafında bir düzen içinde toplanmaya başlarlar ve sonunda harikulade bir kristale dönüşürler.
Kütüphaneler de işte aynı bu kristal tohumları gibi ufacık/ minicik tohumlar. Çevresinde toplanılabilecek olağanüstü güzellikte tohumlar…"
Devam ediyor… "Yaşamımda ‘yarar’ gibi çok basit bir ölçüt (kriter) kullanmaya çalışıyorum. Yararı yoksa o şeyin, yapmamayı tercih ediyorum. Yararı varsa eğer boyut kazanması için olağanüstü çaba harcıyorum.
Kütüphaneler; öğrencilere, öğretmenlere, okumak isteyen her yaştan her kişiye yarar sağlayan kurumlar. Kütüphanedeki kitapların okunması da toplumun ışıklı bir geleceğe ulaşması anlamına geliyor. Kitaplar, aydınlanmanın biricik aracı…
Ben de toplumun her konuda aydınlanmasını arzu ediyorum. Bunun için de yurdumun dört bir köşesinde kütüphaneler görmek istiyorum. Ya göremiyorsak?
Yurttaşlık bilinci işte bu noktada karşımıza çıkıyor. Gereksinme duyulan yerlere birer kütüphane…
Ben, bunu bir vatandaşlık görevi / bu ülkeye olan namus borcum olarak görüyorum."
Ve harekete geçiyor.
2003 yılında ilk kütüphanesini Bolu’nun Mudurnu ilçesinde kuruyor. Kitaplarıyla, raflarıyla ve aklınıza ne geliyorsa… Çok da mutlu oluyor. Ülkesine yararlı biri olmanın kıvancını yaşıyor.
Benzerlerini kurmak için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan ile buluşuyor. Aklından geçenleri anlatıyor da anlatıyor.
Türkan Saylan inanamıyor, "hayal" diyor. Ama bu çalışkan/ idealist adamın düşlerini de yıkmak istemiyor. Kerim Bey’in projesine evet diyor.
Aradan birkaç yıl geçtikten sonra Samsun 19 Mayıs İlçesinde bir kütüphane kuruyorlar.
Daha sonra da Birecik ve Kars’ta…
Ne yazık ki Kars’ta açılan kütüphane sonraki yıllarda ilgisizlikten kapanıyor.
Bu kez genel merkezi araya sokmadan Ayvalık’taki ÇYDD ile ilişki kuruyor.
Bu arada İstanbul- Ayvalık arasında mekik dokuyor. Ayvalık’ın sevilen iş insanı Cihan Şişman ve Belediye Başkanı ile görüşüyor.
Sonuçta Cihan Şişman’ın yaptırıp Belediyeye verdiği Gençlik Merkezi’nin son katı ÇYDD ‘ye veriliyor. Bir kütüphane kurulması için…
Gençlik Merkezi, Ayvalık’ın en gözde bir bölgesinde…
Buradaki kütüphanenin düşlerindeki gibi kurulması halinde çevredeki çok sayıda öğrencinin ve gencin buradan yararlanacağını düşünüyor. Ve ÇYDD ile kurduğu güzel ilişkiler nedeniyle el ele verip merkezin son katını özenle düzenliyorlar.
Ayvalık ÇYDD yönetimi zaten her dönem Ayvalık’ın sosyal ve kültürel alanda görülen eksiklerini tamamlamak adına benim bildiğim sürekli çaba gösteren bir kurum.
Türkan Saylan’ın o güzel yüreğini ve yüzünü yansıtan bir şube…
Dernekle Kerim Bey’in ortaklaşa çabaları meyvesini veriyor ve sonuçta Cihan Şişman Gençlik Merkezi’nin ÇYDD’ye ayrılan son katında TÜRKEL MİNİBAŞ KÜTÜPHANESİ adıyla Ayvalık’a muhteşem bir kütüphane kazandırılıyor.
Hem de çok anlamlı bir günde… 29 Ekim 2018’de…
Cumhuriyet’in ilan edilişinin 95. Yılında…
***
Kerim Erhan’ın sürekli kütüphaneye kitap gönderdiğini, İstanbul’dan her Ayvalık’a gelişinde aracında yüzlerce kitap getirdiğini biliyorum/ görüyorum.
Şu anki kitap sayısı 7 bin 500’i aşıyor. Yararlanan üye sayısı 1347.
Ortalama 150 – 200 kişi her ay kütüphaneyi ziyaret ediyor. Pandemi olmasa bu sayının çok daha yüksek olacağı kesin…
Ben de bu kütüphanenin üyesiyim. Üye olduğum günden bu yana 5 kitap almışlığım/ okumuşluğum var. Her gittiğimde de kütüphane çalışanı Cundalı Emel Parlak’ın yakın ilgisini görüyorum. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz rahatlıkla, kütüphane çalışanı kesinlikle güler yüzlü olmalı ve hep okumalı.
Her gidişimde, kitaplara gömülmüş gençleri görüyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Örneğin dün, genç bir arkadaş 'Kürk Mantolu Madonna'yı okuyordu. Bir başka genç Dostoyevski’nin romanlarının bulunduğu raflara bakıp duruyordu.
Küçücük Deniz Değer ise annesi ile gelmiş, renkli / çok resimli bir kitabı inceliyorlardı. Deniz, eminim bu merkezin en önemli okurlarından biri olacak.
Rahatlıkla şöyle bir iddiada bulunabilirim: Geleceğin Cahit Arflar’ı, Filiz Aliler’i ve Oğuz Ataylar’ı/ Fikret Muallalar’ı/ Sabahattin Aliler’i bu kütüphaneden çıkacak!
Neden böyle dediğime gelince…
Biz de ülkemizin n dört bir köşesinde 48, Belçika’da ise 1 olmak üzere toplam 49 kütüphane açmış bir aileyiz. Her açılışta gördüğüm coşku nedeniyle yukarıdaki gibi çok iddialı konuşmuştum.
Ayvalık için çok daha iddialı konuşabilirim. Hak ediyorlar çünkü…
Açtığımız bazı kütüphanelerden yararlanıp da üniversiteye gidenler az değil. Onları duydukça ve gördükçe çok mutlu oluyorum.
Ayvalık Cihan Şişman Gençlik Merkezi’nin Türkel Minibaş Kütüphanesi’ne her uğradığımda gördüğüm manzara beni etkiliyor doğrusu. İtiraf etmek gerekirse bizim açtığımız kütüphanelerden çok daha nitelikli ve zengin…
Buradaki kütüphanede çağdaş Türk Ve Dünya Edebiyatının en seçkin örneklerini görüyorsunuz. Murakami’den ya da Cemal Süreya’dan bir kitap istiyorsunuz diyelim… Her bir şairin ve yazarın her kitabı var derecede bir zenginliğe sahipler. Düşünenler sağ olsun!
Şöyle de bir güzellik yaşadım burada. Nedim Gürsel’in son kitabı var mı dediğimde hemen harekete geçti Emel Hanım. Not etti, hemen getirtecekmiş. Nerede görebilirsiniz böylesi nitelikli bir hizmeti?
Çocuk kitapları ve felsefe kitapları konusunda da olağanüstü bir zenginlik var.
İşin içine ÇYDD ve iyi yurttaş/ güzel insan Kerim Erhan girince demek ki böyle oluyormuş.
Belediye Başkanı ve Kaymakam Bey, ÇYDD ve Kerim Erhan ile el ele verecek olursa Ayvalık uçar herhalde.